Колкото по-проспериращо е човечеството, толкова повече уврежда климата в дългосрочен план. Това е резултат от проучване на организацията за развитие Oxfam.

630 милиона души – т.е. най-богатите сред населението на земята - са довели до отделянето на над два пъти повече вредни за климата емисии на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата, отколкото бедната половина на човечеството. Това става ясно от доклад, публикуван от организацията за развитие Oxfam преди общия дебат на 75-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк, който започва във вторник.

Коя е най-богатата жена в света

Проучването „Противодействие на въглеродното неравенство“ изследва за колко емисии на CO2 са отговорни отделните групи хора, разделени по доходи. Периодът на анализ е в годините между 1990 и 2015 г., през които вредните за климата емисии в световен мащаб са се удвоили.

istock
istock

Oxfam подчертава, че това увеличение се дължи по-специално на най-богатите десет процента (630 милиона души), а не на глобалната средна класа, както често се предполага. Те са отговорни за над половината (52 процента) от емисиите на CO2 през разглеждания период.

Най-богатият един процент от земното население е виновник за цели 15 процента, докато по-бедната половина от световното население е отговорна само за седем процента от емисиите на въглероден диоксид.

Удължава ли богатството живота

Според Oxfam неравенството играе критична роля за ускоряване на климатичната криза. Според доклада най-богатите десет процента от населението (8,3 милиона души) в Германия са отговорни за 26 процента от емисиите на CO2 от 1990 г. насам. По-голямата, по-бедна половина от германското население „произвежда“ малко повече от 29 процента.

istock
istock

„Катастрофалните последици от климатичната криза вече се усещат на много места“, подчерта Елен Емке, анализатор за социалното неравенство в Oxfam Германия.

Дизеловите автомобили губят пазарен дял

„Отговорна за това е политика, която разчита на потребителски стимули, обещава постоянен растеж и икономически разделя света на победители и губещи.“ Най-бедните плащат цената на потребителската лудост на богато малцинство.

Oxfam призовава богатите да намалят потреблението си на CO2, да инвестират повече в обществена инфраструктура и да трансформират икономиката по съобразен с климата начин.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg