Бившата съпруга на основателя на Amazon Джеф Безос - Макензи Скот, стана най-богатата жена в света, след като акциите на Amazon поскъпнаха. Това идва на фона на пандемията от коронавирус, в която повечето хора предпочетоха да пазаруват онлайн.

Скот, която притежава 4-процентен дял в гиганта за електронна търговия, добави още 30,3 млрд. долара към банковата си сметка през последната година, а това повиши нейното лично богатство до зашеметяващите 67,4 млрд. долара, съобщи Bloomberg.

Милионерите по света умоляват да им вдигнат данъците

Скокът в цената на акциите идва след като те така или иначе скочиха рязко по време на пандемията, тъй като хоумофисът и затворените фирми изпратиха потребителите да поръчват от гиганта за търговия на дребно за онлайн поръчки и доставки за дома. Акциите са се увеличили от близо 2000 до 3500 долара само от началото на 2020 година.

Макензи Скот
Макензи Скот

А това пак потвърждава поговорката, че пари при пари отиват - богатите стават все по-богати в САЩ, като най-богатите хора са получили още 800 милиарда долара в банковите си сметки от началото на пандемията, докато обикновените американци се чудят как да вържат двата края.

Скокът на акциите направи Скот най-богатата жена в света и 12-ият най-богат човек в света. Като част от „Даването на залог“ - ангажимент сред някои от най-богатите в страната да дарят по-голямата част от богатството си - Скот даде 1,7 милиарда долара на организации с нестопанска цел.

Кои натрупаха милиарди в пика на кризата

Бившите съпрузи Джеф и Макензи постигнаха споразумение, като предоставиха на бившата му съпруга около 19,7 милиона акции на Amazon.com, което й даде четири процента дял от компанията.

Макензи Скот
Макензи Скот

Споразумението направи жената 22-ият най-богат човек в света и третата най-богата жена в света по това време.

Двамата обявиха през януари 2019 г., че се развеждат след 25 години брак и четири деца, след като американският вестник National Enquirer разкри, че технологичният предприемач е имал връзка с бившата водеща на новините Лорън Санчес.

Вижте кой трупа богатство на фона на кризата

Бившият съпруг на Скот продължава да бъде най-богатият човек в света с нетна стойност от 205 милиарда долара, заемайки позицията си номер едно в индекса на милиардерите на Bloomberg.

Бил Гейтс е втори с 126 млрд. долара на името си, следван от Марк Зукърбърг със 112 млрд. долара и Илон Мъск със 110 млрд. долара.

Изпълнителният директор на Tesla Мъск за кратко изпревари Зукърбърг в понеделник, когато неговото нетно богатство нарасна до 115,4 милиарда долара, когато акциите на Тесла доведоха до увеличение с 12%.

Акциите в автомобилния гигант са нараснали с около 500 процента тази година, тъй като инвеститорите залагат на Мъск, лидер в пазара на електрически автомобили, а личното му богатство се е утроило, откакто пандемията навлезе в Америка през март.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg