Пазарният дял на колите с дизелови двигатели намалява както в Европа, така и в Турция, тъй като ЕС ускори приемането на хибридни и електрически автомобили, докато турският пазар се насочи към бензиновите и автогазовите модели.

Според данни, събрани от автомобилната изследователска компания JATO, делът на дизела в общите продажби през юни намаля до 28% спрямо 31% от предходната година на европейския пазар. Делът на бензиновите превозни средства също падна от 60% на 53% през юни в сравнение със същия период на 2019 г.

Може ли бензиностанциите да останат без горива

Междувременно хибридните и електрическите автомобили отбелязват впечатляващо увеличение с 10% спрямо предходната година, като общият им пазарен дял достига 17%.

Тенденцията обаче е малко по-различна за турския автомобилен пазар, тъй като дизеловите автомобили се заменят с бензинови опции, които отделят 15% -20% повече въглероден диоксид от дизеловите алтернативи, констатира в. „Сабах“.

istock
istock

Продажбите на хибридни автомобили също показват възходяща тенденция и в Турция, но броят им остава нисък до голяма степен поради високите цени и ниската наличност на склад за такива модели.

Великобритания забранява и хибридните автомобили от 2035г.

Нарастващото търсене на бензинови и автогазови автомобили в Турция може да се види от данните за продажбите на Асоциацията на автомобилните дистрибутори (ODD), публикувани през последните три години. По данни на ODD, дизеловите автомобили са регистрирали 114 936 продажби на единица през първите седем месеца на 2020 г. и техният дял е намалял от 56% на 42% през същия период.

Междувременно са продадени 137 466 бензинови автомобили, което увеличава пазарния им дял от 36% на 50%. Продажбите на автомобили с пропан-бутан също нараснаха до 12 320, което представлява 4,5% от общия пазар.

istock
istock

През този период броят на продажбите на хибридни автомобили се е увеличил до 8 1229 от 5 495, но пазарният им дял, който е регистриран, е намалял до 3% от 3,2%.

В момента много основни автомобилни марки, включително BMW, Honda, Hyundai, Kia, Land Rover, Lexus, Mercedes-Benz, Porsche, Subaru, Toyota и Volvo, продават хибридни модели в Турция.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg