От офиса на британския премиер Борис Джонсън направиха изявление, в което посочиха, че Обединеното кралство планира да намали емисиите на парникови газове, като забрани продажбата на нови превозни средства с дизелови и бензинови двигатели от 2035 година, което би било с цели пет години по-рано от досега обявения срок през 2040 година.

В стремежа си да минимизира замърсяването на въздуха до 2050 години се очаква британските власти да добавят към този забранителен списък и хибридните автомобили, поради опасения, че електрическата енергия в тях се използва само за придвижване на малки разстояния, преди да се използва мощността на дизеловите и бензинови двигатели.

Без стари дизели в Брюксел от 2020 година

Промяната идва, след като експерти заявиха, че 2040 година ще бъде твърде късно, ако Великобритания желае да постигне целта си да отделя на практика нулев въглероден двуокис до 2050 година, съобщава Би Би Си.

Борис Джонсън ще очертае правителствената политика по-късно тази година по време на среща за климата на ООН през ноември. Той ще посочи, че срещата на върха е шанс за "засилване" на защитата на планетата.

istock
istock

Срещата на върха, известна като COP26, ще се проведе в Глазгоу. Това е ежегодната среща на ООН за оценка на напредъка в борбата с измененията на климата.

На това предстоящо събитие се очаква г-н Джонсън да каже, че забраната за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили може дори да влезе в сила по-рано от 2035-а година, ако това е възможно.

Ваучер за 1900 евро, ако унищожите старата си кола

В предложенията, които първоначално бяха обявени през юли 2017 година, също така се  включва и предстояща забрана на продажбите на хибридни превозни средства.

След като тази забрана влезе в сила британските граждани ще могат да купуват само електрически или автомобили и микробуси с водородни горивни клетки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg