Общинските съветници в Букурещ одобриха проект за отпускане на 5000 еко ваучера на стойност 9000 леи (1883 евро) всеки в замяна на предаване за унищожаване на стар автомобил.

Кметът на Букурещ Габриела Фиря отбеляза, че мярката е насочена основно към лицата, които имат постоянен адрес в централната част на Букурещ и притежават силно замърсяващи стари автомобили.

Кои градове забраняват старите коли

Тя уточни, че ваучерите ще може да бъдат използвани за покупка на по-благоприятни за околната среда автомобили или пък на домакински електроуреди.

istock
istock

Кметът добави, че приоритет за получаване на ваучерите ще имат жителите от централната част на града, но ако няма достатъчно желаещи, от тях ще може да се възползват и жители на други квартали.

Фиря отбеляза, че това е втори етап от програмата за стимулиране на премахването на силно замърсяващите автомобили от трафика на Букурещ, като в първия етап от програмата миналата година са били раздадени 4000 такива ваучери от предвидените 5000.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg