Барселона, вторият по големина град в Испания, въведе ограничение за движението на автомобилите, причиняващи най-много замърсяване.

Дизеловите автомобили, регистрирани в Испания преди 2005 или 2006 г., и бензиновите преди 2000 г., вече не могат да се движат от 07:00 до 20:00 ч. на територията на цялата община.

Собствениците на такива превозни средства могат да искат разрешение за управлението им за десет дни в годината.

Собствениците на автомобили с чуждестранна регистрация трябва да поискат разрешение от общината, като при неспазване на това правила ги грози глоба от най-малко сто евро.

Вдигат данъците на старите коли

Според общината мярката ще заседне около 50 000 автомобила и ще позволи намаляването на емисиите на азотен диоксид с 15 процента.

На една улица в сърцето на финансовия хъб в Лондон също ще бъдат предприети крути мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха. Там от пролетта на 2020 година ще бъде напълно забранено движението на бензинови и дизелови автомобили.

istock
istock

Става въпрос за Бийч стрийт в английската столица, където скоро ще могат да се движат само електромобили, хибридни коли и велосипеди. Изключение ще правят само линейките, разказват на свой сайт от Световния икономически форум.

Значителна част от улицата минава през жилищен квартал, като целият район там ще се включи в пилотен проект за 18 месеца, по време на който ще се изследва промяната на качеството на въздуха там.

"Драстичното ограничаване на замърсяването на въздуха изисква радикални мерки и този план ще ни помогне да елиминираме вредните емисии", посочва ръководителят на комитета по опазване на околната среда към т.нар.Корпорация на лондонското сити Джеръми Симонс.

Автомобилният транспорт е отговорен за около една пета от изхвърляните в атмосферата вредни емисии във Великобритания, показват официални данни.

Как да разберем дали бензиновата колонка замърсява въздуха

Докато замърсяването се е свило с над 30% между 1990 и 2017 година, то автомобилният транспорт отчита ръст от 6%. Лондон не е единствената столица, която предприема подобни мерки.

Властите в Осло, Мадрид и Мексико сити работят по свои инициативи за забрана на дизеловите коли по пътищата там.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg