Община Бургас вдигна данъка за старите автомобили в града.

Стават въпрос за колите, които нямат или с най-ниските екологични категории.

Това реши общинският съвет в морския град днес. Увеличението ще е между 5 и 25 лв. и ще засегне около 64 хил. автомобила.

Мотивът на местната администрация за внасянето на предложението е, че по-високият данък ще насърчи собствениците на старите возила да ги сменят с по-екологични.

Кметът Димитър Николов обясни, че с мярката се цели намаляване употребата на подобни превозни средства и оттам намаляване на вредните емисии във въздуха.

Променят данъчната оценка на имотите

От общинската администрация дават примери как ще се промени данъкът за автомобилите.

За автомобил Опел Астра, година на производство 2004, мощност 92kw, без екологична категория – за 2019 г. заплащан данък 166,98 лв., по сегашното предложение данъкът става 182,16 лв.

istock
istock

Друг пример - Фолксваген, година на производство 1999, мощност 125kw, ЕВРО 3 – за 2019 г. заплащан данък 253 лв., по сегашното предложение – 278,30 лв.

За Нисан, година на производство 2007, мощност 66kw, ЕВРО 4 – досега е заплащал 37,06 лв., по сегашното предложение – данъкът става 41,69 лв.“.

Завишението на коефициентите е с 0.1, т.е. данъците на автомобилите ще се повишат с между 5 и 25 лева през 2020-а година.

По този начин коефициентът на автомобилите без екологична категория, както и на тези с екологични категории „Евро 1“ и „Евро 2“ ще бъде 1.20.

На превозните средства с екологична категория „Евро 3“ коефициентът ще бъде 1.10, Коефициентът на автомобилите с категория „Евро 4“ става 0.90. Коефициентът на автомобилите с категории „Евро 5“ (0.6), „Евро 6“ и „EEV“ (0.4) се запазва.

Според кмета Димитър Николов причините за увеличаването са финансови и са свързани с подготовката на Бюджет 2020 г. „Дефицитът ни е около 30 млн. лв. Не ни достигат средства за изграждането на шумозащитна и прахозащитна стена в кв. „Сарафово“.

Справката ми показа, че е необходимо и засаждането на нови дръвчета, едното от които струва 150 лева“, обясни Николов.

В другата голяма морска община – Варна таксата за битови отпадъци остава без промяна и догодина. Това съобщи директорът на финансовата дирекция в градската управа Стефка Господинова при обсъждането на проекта на план-сметка „Чистота“ за 2020 г.

Къде отиват парите ни от местните данъци

Рредстои корекция в размера на отчисленията за депониране на отпадъците. Предвижда се през 2020 г. общините да плащат по 69 лв./т, вместо досегашните 95 лв./т, което също ще се отрази върху план-сметка „Чистота“, коментира още Господинова.
 
Очакваните приходи от такса-смет са в размер на 29 млн. лв. Те са с 1 млн. лв. спрямо миналата година, става ясно от проекта.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg