Нови критерии за определяне на данъчната оценка на имотите, върху която се определя данък сгради иска Националното сдружение на общините.

То работи заедно с Министерството на финансите и новата основа трябва да е готова през март догодина. Това съобщи кметът на Велико Търново и председател на Управителния съвет на НСОРБ Даниел Панов.

Това на практика означава, че данък сгради ще бъде променен през 2021 г.

“Критериите са доста остарели. Един от тях например е наличие на телефон. Те не са променяни от края на 90-те години и трябва да се обновят, за да има по-добра правна рамка за определяне на данъците”, обясни Панов. Ще се актуализира и районирането.

Панов обаче успокои, че промените не означават, че данък сгради автоматично ще се увеличи навсякъде след промените. 

Всеки общински съвет прави разчети каква е социално-икономическата поносимост на размерите на данъците, които местното население би могло да заплати.

Безсмислено е да отиваме на тавани, които не можем да съберем. По-важният въпрос, който трябва да решим заедно с държавата, е за размера на данъчните оценки, каза Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ..

Коя още община вдига данък догодина

По думите й ключът към решението за общинските бюджети за по-поносима такса "Битови отпадъци" е именно думата "депониране". Колкото по-малко отпадък депонираме, толкова по-малък ще бъде размерът на отчисленията, каза тя.

Кметове и общински съветници от над 200 общини ще участват във форум в София, организиран от НСОРБ.

Един от въпросите, които поставят кметовете, е ще се увеличи ли такса „смет“ в общините, които не са изградили съвременни депа за преработка и оползотворяване на отпадъците и ще трябва ли да правят по-високи отчисления към екоинспекциите заради това.

Благоевград и още четири общини – Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, са обединени в сдружение за изграждане и управление на регионално депо за отпадъци. Реализацията му беше на ръба заради забавени срокове и некоректно подадени проектни предложения.

В крайна сметка със средства от ПУДОС и МРРБ за 23 милиона лева се изгради частта за депонирането на отпадъците, а с европейско финансиране започна строителството на система за рециклиране и компостираща инсталация.
 
Към момента обаче депото не работи, няма и оператор, защото обществената поръчка за възлагане на тази дейност е направена еднолично от бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов, без да е получил съгласието на другите четири общини в сдружението.
 
Всички кметове с декларации са упълномощили благоевградския си колега Румен Томов да отмени поръчката.

Това обаче няма да спести на петте общини горчивата истина, че от началото на идната година отчисленията, които дължат на екоминистерството по закона за управление на отпадъците в частта за депониране и рециклиране се увеличават от 57 на 95 лева.

И към момента цената за боклука е критично висока, тъй като отпадъците се транспортират към столицата чрез услугите на външна фирма.
 
Румен Томов, кмет на Благоевград, увери, че на този етап няма да се увеличава такса смет. Според него хората трябва да плащат на принципа – кой колкото замърсява, толкова да плаща.

istock
istock


БСК: Не вдигайте такса "смет"

За да не натовари домакинствата и бизнеса с по-висока такса смет, Община Благоевград ще трябва да задели над 1,3 милиона лева.
 
Другите общини в сдружението, ангажирано с депото за отпадъци, обаче са по-малки и бюджетите няма да могат да поемат по-високата цена за тон отпадък.

Кметът на Рила Георги Кабзималски информира, че ще предложат на Общинския съвет увеличение на такса битови отпадъци с 20%.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg