Правителството на Черна гора – в лицето на Министерство на финансите – обяви търговията с криптовалута за незаконна.

Юристи и финансови експерти обаче коментират пред телевизия „Ал Джазира“, че властите в страната не могат да забранят или ограничат сделките с криптовалути само защото пазарът, който върти милиарди евро в световен мащаб, не е законово регулиран. 

С други думи, държавата не може да забрани нещо, което законът не ограничава. Търговията с криптовалута в Черна гора не е регулирана със съответната нормативна база.     

Как мамят хора с инвестиции в криптовалути     

Противниците на забраната припомнят, че Държавният департамент на САЩ постави този месец билбордове в столицата Подгорица, които обещават заплащане в милиони и в криптовалута на тези, които предоставят информация за мащабната кибератака срещу държавната инфраструктура на Черна гора през 2022 г. От Централната банка на страната също отбелязват, че няма закон, който да забранява търговията с криптовалута.

Докато споровете за това продължават, крипто бизнесът в Черна гора процъфтява, а най-силен е интересът към сделките с недвижима собственост в дигитална валута.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg