Средната нетна работна заплата в Черна гора през април е 786 евро и е с 0,6 на сто по-висока от тази през март, предаде черногорската агенция МИНА, позовавайки се на данни на статистическия институт на страната - Монстат.

Увеличението на годишна база е 11,2 на сто.

Средната брутна заплата през април е 978 евро.

„Като се има предвид, че потребителските цени през април спрямо март бележат ръст от 0,2 на сто, то реалната работна заплата за същия период е с ръст от 0,4 на сто“, се посочва в съобщението.

Колко е най-ниската пенсия в Черна гора

Средната нетна работна заплата през април нараства спрямо март в секторите на художествено-развлекателните дейности - с пет на сто, доставка на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,1 на сто, здравеопазване и социална защита - с 1,8 на сто, търговия на едро търговия и търговия на дребно; ремонт на автомобили и мотоциклети - 1,7 на сто, селско, горско и рибно стопанство и професионални, научни и технически дейности - по 1,6 на сто.

istock
istock

Ръст на средните нетни заплати е отчетен и в секторите административни и спомагателни услуги - 1,5 на сто, добивна промишленост - 1,4 на сто, държавна администрация и отбрана - 1 на сто, строителство и транспорт и складиране - 0,6 на сто, преработваща промишленост и услуги настаняване и храна - 0,3 на сто и образование - 0,2 процента.

Спад на нетните заплати през април спрямо март е отчетен в секторите бизнес с недвижими имоти - 5,6%, информация и комуникации - 3,1%, други услуги - 2,7%, финансови и застрахователни дейности - 0,5%, водоснабдяване и управление на отпадъчни води - 0,1 процента.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg