Въпреки че заплатата му беше увеличена, сръбският президент Александър Вучич все пак ще получава една от най-ниските заплати спрямо своите колеги в региона, съобщава белградският в. "Данас". Заплатата на Вучич ще възлиза на 170 000 динара на месец или около 1500 евро.

Председателят на административната комисия на сръбския парламент Миленко Йованов заяви, че Законът за бюджета предвижда заплатата на ползвателите на бюджетни средства, включително президента на републиката, да бъде увеличена с 12,5 процента от януари тази година. В случая на Вучич това означава, че месечният му личен доход оттук нататък ще възлиза на почти 1500 евро. Тази заплата все още е по-ниска от тази на президентите на други страни в региона.

Рекорден брой банкери в ЕС са спечелили над 1 милион евро

С най-висока заплата в тази част на Европа е президентът на Словения Наташа Пирц Мусар, чийто доход е 3322 евро на месец, пише "Данас".

istock
istock

Президентът на Хърватия Зоран Миланович получава 3000 евро за поста, който изпълнява. Настоящите членове на президентството на Босна и Херцеговина Денис Бечирович, Желка Цвиянович и Желко Комшич печелят 2922 евро на месец на постовете си. По заплата веднага след тях е президентът на Черна гора Мило Джуканович, чиято заплата е 2420 евро. Президентът на Албания Байрам Бегай получава 2208 евро на месец, а заплатата на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски е 1500 евро. 

Двойни заплати за висшистите за 10 години

Макар че заплатата на Вучич след повишението е съвсем малко по-висока от тази на Пендаровски, сумата на получаваните от колегите му заплати в Босна и Херцеговина и Албания е значително по-висока. За гражданите на Сърбия обаче по-ниската заплата на президента не е особена утеха, като се има предвид, че дори половината от работещите в Сърбия не получават повече от 485 евро на месец, отбелязва вестникът. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg