Ново изменение на Министерство на труда и социалните въпроси в Гърция ускорява процеса по определяне на минималната работна заплата, за да влезе в сила новата увеличена минимална заплата от 1 април 2023 г., предаде АНА-МПА. 

Първоначално увеличението на минималната работна заплата беше планирано за 1 май.

Пазаруваме в Гърция заради намаления до 70%

В него се посочва, че до 20 януари ще бъде изпратена покана до експерти и изследователски органи за изготвяне на доклад за оценка на действащата законоустановена минимална работна заплата. Той ще бъде представен най-късно до 3 февруари, а до 10 февруари ще бъде изпратена покана до социалните партньори за участие в консултативни разговори. 

До 20 февруари всички съответни материали ще бъдат изпратени на Центъра за планиране и икономически изследвания, който има за задача да изготви до 28 февруари описание на консултативния доклад. След това до 10 март министърът на труда и социалните въпроси трябва да внесе предложението в Министерски съвет за минимална работна заплата на служители и минимална надница за занаятчии.

7% ръст на доходите за гръцките пенсионери

От 1 май 2022 г. минималната заплата в Гърция беше увеличена на 713 евро. Според телевизия Скай след тазгодишното увеличение минималната заплата може да достигне 770-780 евро. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg