Притокът на чуждестранен капитал на пазара на недвижими имоти в Гърция се увеличи с 60,2% в годишното изчисление до 1,277 милиарда евро за първите пет месеца на тази година.

По данни на Централната банка на Гърция притокът на чуждестранен капитал на пазара на недвижими имоти страната се е увеличил с 60,2% за година до 1,277 милиарда евро за първите пет месеца на тази година, съобщава Ekathimerini.

Това е исторически максимум, като достига дори показателя за периода януари-септември 2019 г., когато обемът на чуждестранния капитал на пазара на недвижими имоти в Гърция е 1,03 милиарда евро (и 1,45 милиарда евро за последната година преди пандемията).

В годишния отчет на Централната банка се отбелязва, че „положителното развитие на туризма, растежът на краткосрочните наеми и увеличаването на чуждестранните инвестиции продължават да поддържат динамиката на пазара“.

Апартаментите в Гърция поскъпват

За девет месеца инвестициите в недвижимости са се увеличили с 13,3% на годишна база. Въпреки това темповете на растеж са значително по-ниски, отколкото през миналата година, когато инвестициите са се увеличили с 34,8%.

istock
istock

В същото време бизнес очакванията за жилищно строителство спаднаха през второто и третото тримесечие на 2022 г., въпреки че като цяло през първите 11 месеца на тази година (януари-ноември) те се повишиха с 6,5%.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg