Сделките с жилищни имоти в Гърция намаляха през първите девет месеца на тази година поради предишни големи скокове в цените на предлагане и продажба, пише Катимерини.
 
Според анализ на данните, събрани от Регистъра на сделките с недвижими имоти, редактиран от Topo GES (Re/MAX Estate), компания за имоти, в повечето райони, които претърпяха значително увеличение на цените, сделките са намалели рязко в сравнение със съответния период на миналата година.
 
По-специално в Атина и Западна Атика броят на сделките за продажба се е увеличил с около 1-2% в сравнение с миналата година, докато в южните предградия на Атина има спад от около 15%, а в северните предградия намалението е с 30% в сравнение с миналата година.

Сделките в източна Атика също отбелязват спад от 34%, докато в Пирея спадът достига 33%, а в предградията на Пирея - 25%.

Търсят имоти с ипотека в Гърция

От друга страна, в региони като Сароническите острови продажбите са се увеличили с 10%, тъй като чуждестранните инвеститори са основните, които търсят имоти. В Атина, където също има инвестиционен интерес от чужденци, средната стойност на сделка с имоти е била 1317 евро на квадратен метър, което е с 12% повече от първите девет месеца на миналата година.

istock
istock

Подобни примери могат да бъдат намерени в Мосхато (21% увеличение на продажбите и 11% намаление на цените) и Неа Смирни  - 10% увеличение на продажбите и 15% намаление на продажните цени до 1057 евро на кв.м.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg