През втората половина на 2022 г. търсенето на жилищни кредити в Гърция не отслабва. Това е така, защото след дълго затишие през предходните години хората се борят да задоволят жилищните си нужди с ниски фиксирани лихви, пише Kathimerini.
 
Инвестирането в недвижими имоти се разглежда от гърците като сигурно убежище по време на периоди на висока инфлация, когато лихвените проценти по депозитите остават близо до нула и изяждат разполагаемия доход. Ето защо гърците се обръщат към пазара на недвижими имоти, за да защитят спестяванията си в дългосрочен план.
 
През юли 2022 г. търсенето на ипотечни кредити в Гърция остава на високото ниво от предходната половина на годината, отбелязвайки ръст от 8,3%. Броят на молбите за ипотека се увеличи от 3600 през юли 2021 г. на 3900 през юли 2022 г.

С колко поскъпнаха имотите в Гърция

Обемът на новите жилищни заеми, издадени през юли от гръцките банки, се увеличи от 88 милиона евро през юли 2021 г. до 95 милиона евро през юли тази година, отбелязвайки увеличение от 7,9%.

Така през първите седем месеца обемът на ипотечното кредитиране възлиза на €645 млн. спрямо €438 млн. през януари-юли 2021 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg