Броят на банкерите и търговците в Европейския съюз, които са спечели над 1 милион евро, нарасна рекордно през 2021 г., тъй като компаниите за ценни книжа получиха големи приходи, а инвестиционните банки преместиха значителна част от персонала си в единия блок след Брекзит, съобщава агенция Блумбърг.

Броят на банкерите с т. нар. "високи доходи" е нараснал през 2021 г. с 42% спрямо предходната година, достигайки 1957, се посочва в изявление на Европейския банков орган (European Banking Authority - EBA). Това е най-големият брой в рамките на ЕС и свързаните с него държави, откакто EBA започна да събира данни през 2010 г. Данните не включват Обединеното кралство, което остана основен финансов център въпреки напускането на ЕС през 2020 г. (Брекзит).

Най-добре платеният банкер в рамките на Европейския съюз е бил в Испания, печелейки между 14 и 15 милиона евро през 2021 г., посочва EBA, но без да идентифицира конкретното лице.

Битката на ЕЦБ с инфлацията може да приключи в рамките на половин година

През 2021 г. глобалните банки се състезаваха помежду си за наемане на банкери на фона на предизвикания от пандемията скок в търговската дейност и повишеното търсене на съвети относно сливания и придобивания, както и емитиране на акции и облигации.

istock
istock

Тази конкуренция обаче внезапно спря през следващата година, тъй като военната инвазия на Русия в Украйна натежа върху желанието на корпоративните ръководители да сключват сделки, което означава, че банкерите в много фирми сега са изправени пред перспективата за по-ниски бонуси за представянето си през 2022 г.

Какви заплати взимат шефове на големи компании

Увеличението през 2021 г. отразява и по-високите заплати, каза още EBA. Бонусите се повишиха тогава до еквивалента на 100,6% от фиксираното заплащане спрямо 86,4% година по-рано, според среднопретеглената стойност за всички хора с високи доходи, изчислена от Европейският банков орган, който координира прилагането на регулациите в Европа.

Бонусите на банкерите са ограничени до еквивалента на годишната им заплата в ЕС, въпреки че кредиторите могат да поискат разрешение от акционерите да увеличат това до два пъти основното заплащане, отбеляза Блумбърг.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg