Ще има повишаване на лихвите за ипотечните кредити. Банките ще започнат да дават лихви по депозити. Няма да има рязко покачване на лихвите. При фиксираните лихви зависи от базата, описана в договора.

Ще имаме нелоша година, няма да влезем в рецесия, ще имаме 1-2% ръст на икономиката. Това каза пред NOVANEWS банкерът Левон Хампарцумян.

Как да изберем подходящия ипотечен кредит

"Референдум дали да приемем еврото е на ръба на закона. Бил трябвало да е забранен, но някак са го формулирали, че да заобиколи закона. Апелът е към най-непросветената част от населението, която лесно се манипулира. От години живеем с лев, фиксиран за еврото, дефакто сме приели еврото на 80%. Спокойствието от валутния борд прави податливи хората на твърдения да не приемаме еврото", коментира той.

Според него сред позитивите от въвеждане на еврото са намалени транзакционни разходи, потискане на лихвите и по-евтини заеми за държавата, фирмите и хората.

istock
istock

"В Словения, Словакия, Прибалтийските републики, това се вижда. На този фон ипотечните кредити в Унгария са с високи лихви. Имаме един куп неща, които ни карат да искаме еврото. Хърватия ще има една по-спокойна среда след приемане на еврото", прогнозира той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg