Средната заплата на ръководителите на компании от индекса FTSE-100 на най-големите борсови капитализации на Лондонската борса се е върнала още през 2021 г. на равнището от преди пандемията. Или шефовете взимат 3,62 милиона британски лири, сочи проучване на компанията за професионални услуги "Делойт" (Deloitte), цитирано от Франс прес.

Тя остава обаче под пика от 4,04 милиона британски лири, достигнат през 2017 г., припомня "Делойт".

В разгара на пандемията от коронавирус през 2020 г. средното заплащане на големите работодатели се понижи за четвърта поредна година, достигайки 2,78 милиона британски лири, в резултат на доброволни понижения на заплатите, намалени или отменени бонуси, а в някои случаи и оспорване от страна на инвеститорите.

"Делойт" отбелязва, че FTSE-100 се е повишил с 14 процента през 2021 г. и че покачването на заплатите на директорите на компаниите от индекса се дължи до голяма степен на възобновяването на бонусите.

Компаниите търсят нови шефове

"Компаниите, листвани на борсата в Лондон, са подложени на най-стриктните в света норми за управление на възнагражденията и Великобритания не последва примера на страни като САЩ по отношение на инфлацията на заплатите на ръководствата на фирмите през последните години", отбелязва Стивън Кейхил, вицепрезидент в "Делойт".

istock
istock

В доклада е подчертано, че тази година на общите събрания на компаниите, на които се гласуват резултатите на управителните съвети през 2021 г., са подкрепени по-високи заплати в сравнение с миналата година, което показва по-малко противопоставяне от страна на инвеститорите.

Кейхил обаче е на мнение, че с поскъпването на живота и несигурната геополитическа обстановка тази подкрепа може да отслабне през годината и че акционерите могат да станат по-взискателни към постиженията на компаниите, преди да одобрят прекалено щедри възнаграждения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg