Компаниите ще сменят или създават нови позиции по високите етажи на мениджмънта. След застой от почти две години в структурите на корпорациите заради световната Covid-19 пандемия, бизнесът вече има нови изисквания към мениджмънта и управленските кадри и отново гледа към бъдещото си развитие. Това показва анализ на  Wyser, глобална компания за подбор на управленски кадри и висш мениджмънт.

„Управлението на компаниите по време на Covid-19 беше предизвикателно за мениджърите, независимо дали бизнесът им растеше заради световната пандемия или се учеше да оцелява при новите условия”, каза Ивелина Петкова, изпълнителен директор на Wyser България. “Периодът на адаптация приключи и компаниите са отворени за наемане на нови управленски кадри и професионалисти, които да инвестират своя талант в тях.“
 
Кои са качествата, които бизнесът търси
 
Постпандемичните времена и в същото време безграничните възможности  на настоящето изискват специални хора и умения, за да изведат една компания до лидерски позиции. Промяната се превърна в нещо постоянно и за това мениджърите, които успяват не просто да се адаптират, но да се възползват от нея са, сред най-търсените на пазара на труда.

Безапелационно уменията с най-голяма стойност, които компаниите търсят в управлението, са фокус към решаване на проблемите, критично мислене, лидерски подход, комуникационни способности, взимане на решения, креативност, емпатия, желание за самоусъвършенстване, управление на стреса.
Но тези умения вече не са достатъчни. Най-добрите управленски кадри трябва да могат да ги прилагат в изцяло дигитална среда.
 
Новото време налага и нови изисквания към мениджмънта. Дигитализацията в компаниите се разви с бурни темпове заради Covid и техническите познания и развойна дейност са задължителни за управленските кадри.  Според проучването на MIT Technology Review insights (юни 2020 г.), иновациите ще станат по-важни през ерата на Covid и след Covid. И изпълнителните директори ще трябва задължително да придобият умения и познания в сферата на технологиите.
 
Ето кои са качествата, които според проучването ще насърчават растежа, като основна тежест има ускоряване и приемане на AI (изкуствен интелект) и автоматизацията:
 

Wyser
Wyser

В същото време на първо място остава търсенето и реализирането на нови партньорства като ключово умение на мениджмънта в компаниите. Допълнително трябва да се има предвид и че управляващите кадри най-често са натоварени и със задачата да намерят правилния екип, с който да следват стратегията на компанията.

С колко ще вдигнат фирмите заплатите у нас

Регистрирането на повишено търсене на ръководни мениджъри е сигнал за професионалистите, които имат успешна кариера и доказани в практиката умения, че сега е моментът да потърсят нова реализация – било то заради по-високо заплащане или просто заради нови предизвикателства. Един от основните мотиватори за много успешни мениджъри е да проверят способностите си в нова, перспективна индустрия, където пазарните условия са различни.
 

istock
istock

Тенденцията на засилено търсене на висши ръководни кадри може да е добра новина за търсещите работа и по-добри условия, но от друга страна е предизвикателство за компаниите, които искат да ги наемат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg