Криптопазарът е най-динамичната част от финансовата индустрия. Криптоактивите могат да бъдат по-волатилни, тъй като те са влияят от потока от информация. Това каза експертът в сферата на маркетинга и дигиталните технологии Веселин Георгиев по "Фокус".
 
Изминалата година той определи като доста турбулентна за криптоактивите. Тази година е година на възстановяване на доверието към част от тях. 
 
"За част от хората криптовалутите са инвестиционен актив, само една част от портфолиото им. Други ги използва като разплащателно средство и транзитират по този начин. Трети пък избират да защитят активите си от инфлацията с криптовалути", обясни Георгиев.
 
Той посочи, че хората, които искат да инвестират в криптовалути, трябва да са запознати с това как работи цялата екосистема, какво е криптовалута, блокчейн технология, биткойн, основните токени. "Да не се хвърлят на непознати токени, които обещават голяма възвращаемост. Не вярвайте на инфлуенсъри. Първо научете основните, информирайте се и след това започнете да инвестирате с много малка сума пари, за да видите как работи цялото това нещо. Трябва да търсите информация от няколко независими източника. Вижте дали този криптопроект е листнат в големите борси. Ако не е листнат там, това е червена лампа. Това не значи, че един проект, който е листнат на борсата, няма шанс да се срине, но да речем, че има една система за сигурност, която е сработила преди това", посъветва той. 

Очаква се силно поскъпване на биткойна

"Сред най-популярните измами е тази с предложение за работа, която обещава малко работа за много пари, без шеф и с плаващо работно време. За да я стартирате, трябва да направите един минимален депозит, който може да бъде и в криптовалута", обясни Веселин Георгиев. 
 
Третата по популярност измама представлява агресивна реклама на неизвестни криптопроекти от измамници, дублирали профил на някоя известна личност. "Това също е доста опасно, защото хората вярват на своите идоли. Имаме доверието и е по-лесно някой да бъде заблуден. Друга измама, която е подобна на тази, вече таргетира хората, които са в начален етап на развитие на криптото. В социалните канали – "Телеграм" например е много популярен за криптовалути, измамници се представят за агенти от customer support на конкретна борса. Има едно правило – в каналите за комуникация нито един служите на съответната борса никога няма да ви пише пръв на лични съобщения. Когато има някакъв проблем, въпросът и отговорът се решават в групата. Така се предпазваме от измами, а като пишем публично в групата, ще решим проблема и на други хора", обясни Георгиев. 
 

istock
istock

"Понци" схемите обикновено са мащабни. Те се случват по-рядко, но засягат повече хора, които губят повече активи. "OneCoin е класическа "Понци" схема като за учебник, криминално престъпление. Няколко милиарда долара са изгорели в OneCoin. "Понци" схемите са много просто нещо – хора инвестират парите си и този, който ръководи схемата, започва да изплаща дивиденти на следващите. "Понци" схемата работи перфектно, докато е в период на растеж, нови и нови хора се закачат, като най-често измамниците приканват инвеститорите да поканят и техните близки да инвестират. Но потокът на нови клиенти в един момент спада, някои хора започват да си искат парите обратно и пирамидата се срутва, защото няма реална инвестиция зад нея", обясни експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg