През този месец в криптовалутите се получи ефектът "2008 г." в традиционните финанси. През май голямата компания "Terra LUNA" загуби стойността си, а това доведе до различни банкрути на компании с техен криптоактив.

Една от основните компании в сектора - FTX също е била повлияна от тези събития, но е успяла да прикрие уязвимата си позиция. Този месец обаче стана ясно, че и тя банкрутира. Това разкри Владислав Драмалиев, експерт по криптовалути пред NOVA.

Биткойнът се срина

А инвестиралите в международната FTX ще получат 1/4 от средствата си, докато в американския ѝ вариант, инвеститорите ще си възвърнат 100% от средствата.

"В криптовалути винаги се инвестира това, което сте готови да загубите, това е рискова инвестиция. Сега е добър момент за инвестиране, но ще има и по-добри", заяви експертът.

istock
istock

По думите му един биткойн струва 17 000 долара.

Хакери откраднаха 100 милиона долара от платформа за криптовалути

"Преди няколко месеца струваше 20 000 долара. Криптовалутите се държат доста добре към момента. Етърът е 1270 долара, той е малко по-надолу, беше достигнал 1700", обясни той. 

Според него в момента не е ясно коя е следващата компания, която ще обяви банкрут.

"От една страна обаче това е положително развитие, защото инвестиралите в криптовалути ще имат някаква възвращаемост. Има компании, които инвестират средствата на хората, за да създават приход за тях и себе си, но липсва регулация какво могат да правят криптофирмите с тези средства. От догодина предстои да бъде въведен такъв регламент", посочи Драмалиев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg