Платформата за търговия с криптовалута "Байнанс" (Binance) спря днес своята блокчейн мрежа, след като хакери успяха да проникнат в нея и да откраднат BNB токени на стойност 100 милиона долара, съобщава Си Ен Би Си.

От платформата посочват, че обект на атаката е била кросчейн връзката й с т. нар "умна верига" (BSC), което е дало възможност на хакерите да преместят BNB токени извън мрежата.

Кросчейн връзките са инструменти, които дават възможност за прехвърляне на токени от един блокчейн към друг.

"Байнанс" е спряла търговията с BNB токени и е прекратила временно създаването на нови блокове в BSC до разкриване на причините за пробива и отстраняването им, посочи в "Туитър" главният изпълнителен директор на "Байнанс" Чанпън Чжао.

Ще забогатеем ли, ако инвестираме в криптовалути

"Проблемът се отстранява. Парите ви са гарантирани. Извиняваме се за неудобството", посочи той.

istock
istock

Хакерите са успели да отмъкнат между 100 и 110 милиона долара под формата на BNB токени, заяви говорител на платформата. Компанията е успяла да замрази 7 милиона долара фондове.

Цената на BNB токена спадна с 3 на сто след съобщението да 285,36 долара, по данни на "Койнмаркеткап" (CoinMarketCap).

"Умната верига" на "Байнанс" е разработена през 2019 г. Подобно на другите блокчейни, тя работи със собствен токен - BNB, който може да бъде купуван, продаван и ползван в игри или други приложения.

Атаката е поредната в криптосвета от началото на годината. По данни на компанията за блокчейн анализ "Чейнанализис" (Chainalysis) досега жертва на хакери са станали активи на стойност 1,4 милиарда долара.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg