"Мастъркард" (Mastercard) и най-голямата в света борса за криптовалути, "Байнанс" (Binance), са решили да се обединят, за да стане възможно плащането в криптовалути в над 90 милиона магазина по целия свят. Това съобщи в ЛинкдИн (LinkedIn) директорът на платежния гигант, Михаел Мибах, цитиран от телевизия Бе Еф Ем (BFMTV).

"Можем да освободим целия потенциал на блокчейн технологията, като направим достъпа до нея по-лесен, по-лесен за употреба. Един от начините е да се интегрират криптовалутите във всекидневните плащания. За да се превърне това в реалност, работим с "Байнанс", за да позволим на хората да използват криптовалутите си за покупки в над 90 милиона магазина, които приемат "Мастъркард", изтъква Мибах.

Могат ли да ви оберат, ако имате биткойн портфейл

Първата страна, където потребителите ще могат да експериментират това, ще бъде Аржентина. Изборът не е случаен. Страната е с едно от най-високите равнища на инфлация, 36 на сто през второто шестмесечие на 2022 г. Аржентинската централна банка дори прогнозира инфлация от 90,2 на сто за цялата 2022 г.

istock
istock

В началото на август "Байнанс" и "Мастъркард" обявиха пускането на предплатена карта в Аржентина, "Байнанс кард" ("Binance Card"), която позволява на клиентите на "Байнанс", постоянно пребиваващи в Аржентина, да извършват покупки с криптовалути (в биткойн или в БНБ (BNB), криптовалутата на "Байнанс") в над 90 милиона магазина, приемащи "Мастъркард", както на място, така и онлайн.

"Потребителите могат да се възползват от прозрачна трансакция, при която техните криптовалути са конвертирани във фиуцидарна валута в реално време в момента на покупката", се уточнява в съобщението.

По-конкретно, търговците, които приемат тази карта, могат да получат плащане във фиатна валута, а потребителите могат да използват криптовалутата си, за да платят. Гигантът "Байнанс" възнамерява да предлага картата си на нови пазари и да стане неизбежен участник в надпреварата за масово приемане на криптовалутите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg