Могат ли да ви оберат, ако имате биткойн портфейл? Оказва се, че дори по-лесно от джебчия в автобус.


В тези специални портфейли, разбира се, можем да съхраняваме дигиталната си валута.

Повечето от тях са децентрализирани и премахват контрола и способността на различни институции, правителства, корпорации да изземат нашите биткойни, обясни пред Радио София Божидар Балевски.

Богатството на криптомилиардерите се стопява

Той e създателят на инвестиционния и финансов youtube канал "Клубът на инвеститора". Близо вече едно десетилетие се занимава с инвестиции в сектора на акции, суровини и от последните 5 години - с криптовалути.

Възпитаник е на Националната финансово-стопанска гимназия в София. След това учи финанси и експорт мениджмънт в "The Hague University of Applied Science" в Холандия. Канен е за лектор, както и за гост преподавател в гимназията, която е завършил.

istock
istock

Можем да си закупим криптовалути от различни борси и да ги държим там на съхранение. Съществува обаче риск криптоборсата да фалира, да бъде хакната и тогава вложителите губят парите си.

Колко сигурни са вложенията ни в криптовалута

Балевски допълни, че криптопортфейлите са два вида – "топли" и "студени" (hot, cold), дигитални и физически (hot) – под формата на флашка, на която можем да изтеглим от борсата наши пари. Съществуват и други видове.

Има още и софтуерен и хардуерен портфейл. Паролите могат да са съставени с до 24 думи.

Най-добре е криптовалутата да не се съхранява в телефона или на компютър, посъветва Божидар Балевски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg