В контекста на силни сътресения на пазара на криптовалути, положението на криптомилиардерите става все по-напрегнато, информира Пи Ей мидиа (PA Media).

Не бива да се забравя, че тези нови криптомилиардери представляват търсена клиентела за много сектори от икономиката, особено американската, включително при недвижимите имоти или луксозните стоки. Става въпрос за потенциална загуба на стойност, тъй като основната част от състоянието на тези криптомилиардери са криптовалути и акции в компаниите им, а при някои от тях дори токенизирани акции. Веднага се сещаме за Илон Мъск, чиято компания, "Тесла" (Telsa), съхранява всичките си биткойни от една година в хазната си.

Продадоха апартамент в Португалия за 3 биткойна 

Кои обаче са криптомилиардерите, които може да пият по една студена вода? Например платформата за търговия с криптовалути "Койнбейс" (Coinbase) е изгубила 27 процента вчера след публикуването на резултатите и перспективите й. Състоянието на двамата й основатели се е стопило - личното богатство на Брайън Армстронг от 14 милиарда долара през ноември до малко над 2,2 милиарда долара вчера, според индекса за милиардерите на Блумбърг. Това е логично, тъй като той притежава 16 процента от капитала, както и много криптовалути.

istock
istock

Биткойнът спадна под 27 000 долара, а мащабната разпродажба на криптовалута продължава с пълна сила, съобщи по-рано днес Си Ен Би Си.

Криптовалутите по време на война

Другият съосновател на "Койнбейс", Фред Ерсъм, бивш служител в "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), е изгубил 60 процента от състоянието си от началото на годината и то вече е 1,1 милиарда долара. Същото се случва с основателите на конкурентни платформи за търговия с криптовалути като Еф Ти Екс (FTX) - нейният шеф Сам Банкман-Фрайд е изгубил 50 на сто от личното си богатство от края на март и то е спаднало до 11,3 милиарда долара. 

От своя страна братята Винкълвос, основатели на платформата "Джемини" (Gemini), са изгубили всеки по 2,2 милиарда долара или 40 процента от личното им състояние.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg