Колко сигурни са вложенията ни в криптовалута и можем ли да разчитаме на бърза възвръщаемост на този тип инвестиция? Темата коментира пред БНР Симеон Русанов, отдел проучвания, NEXО. 

“В последните няколко години търговията с криптовалути набра изключителна популярност, като привлича редица начинаещи трейдъри и инвеститори, които искат да опитат да се възползват от криптореволюцията. Рисковете, които крият този вид инвестиции е, че когато се достигне до загуба на криптовалута, тя  е трайна и невъзвратима,“ уточнява Русанов.

Къде да инвестираме заделените пари в криза

Най-сигурният начин е да държим вложенията в дигитални активи, т.нар. "студени портфейли". Това е връзка от публичен и частен ключ, в която публичният ключ е еквивалента на банковата сметка, а частният еквивалента на паролата в света, в който живеем“.

Какво може да се случи с дигиталните ни пари?

“Препоръката на  професионалистите е  да не се инвестират повече от  10-15% от състоянието в подобен тип активи, тъй като пазарът е доста динамичен. Пазарът в криптовалути в момента е доста по-динамичен, но крие рискове за хората, които не познават добре дигиталните активи.

istock
istock

Проблемът на подобен подход е, че не можем да изкараме никаква възвръщаемост на нашите активи, а и доста от потребителите в екосистемата предпочитат да държат активите си на централизирани борси или в т.нар. свят на децентрализираните финанси“.

Криптовалутите по време на война

България

“България е в топ пет по вертикалата за дигитални активи. Краткосрочните цели са изработка на високачествени игри и анимации, които са изцяло български продукти.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg