Престъпността, свързана с криптовалути, достигна най-високата си стойност от 14 милиарда долара през 2021 г., оповести в четвъртък блокчейн анализаторската компания Chainalysis, предаде Рйтерс.

Тази рекордна по размер престъпност с криптовалути идва в момент, когато редица регулаторни органи по света призовават за повече правомощия над бързоразвиващия се сектор на цифровите валути.

В доклада на Chainalysis се посочва, че криптовалутите, получени от адреси на дигитални портфейли, свързани с незаконна дейност, включително измами, пазари на тъмни мрежи и откупи, са нараснали през 2021 г. с 80% спрямо година по-рано, въпрки че дейността представлява само 0,15% от общия обем на крипто транзакции - най-ниския досега.

Visa пуска консултантска услуга за криптовалути

Общият обем нарасна до 15,8 трилиона долара през 2021 г., което е над пет пъти повече спрямо година по-рано, съобщи базираната в САЩ Chainalysis. Дигиталните активи, от биткойн до т.нар. NFT токени, набраха огромна популярност през 2021 г. на фона на засилен интерес към тях от страна на институционални инвеститори и големи компании.

Те бяха привлечени от обещанието за бързи печалби, рекламирани от поддръжниците на криптовалути, както и от надеждите, че биткойн и другите криптовалути предлагат защита срещу растящата инфлация. Криптовалутите обаче все още подлежат на нееднакво регулиране, оставяйки инвеститорите да прибягват в известна степен до престъпни операции.

istock
istock

Финансовите надзорни органи и политиците от Вашингтон до Франкфурт се притесняват от използването на криптовалути за пране на пари, като някои настояват законодателите да предоставят на тези органи по-големи правомощия над индустрията, отбелязва Ройтерс.

Кои държави признават биткойни

"Престъпната злоупотреба с криптовалута създава огромни пречки за продължаващото им възприемане, увеличава вероятността от налагане на ограничения от правителствата и най-лошото - невинни хора по света падат тяхна жертва", посочи Chainalysis.

Общата кражба на криптовалута нарасна над пет пъти от 2020 г., като миналата година бяха откраднати цифрови валути на стойност около 3,2 милиарда долара. Около 2,2 милиарда долара от тези средства, или около 72% от общия брой, са откраднати от сайтове на т.нар. "децентрализирани финанси" - DeFi. Децентрализираните финанси е форма на финансови взаимоотношения без участието на традиционните финансови посредници, базирана на блокчейн технологиите.

Измами в платформите DeFi - където разработчици създават фалшиви инвестиционни възможности, преди да изчезнат с парите на инвеститорите - достигнаха 7,8 милиарда долара, или скок 82% спрямо година по-рано, допълва Chainalysis.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg