Visa, най-голямата компания в света за обработка на плащания, ще пусне консултантска услуга за криптовалути за своите клиенти - търговци и финансови институции, предаде Ройтерс.

Стъпката има за цел да помогне на банки и други институции да привлекат и задържат клиенти, залагащи на разплащания в криптовалути, посочват от компанията.

Кои държави признават биткойни

Услугата, предлагана от Visa, включва обучителна програма за работа с криптовалути, която да позволи на клиентите да обработват такива плащания, както и помощ за управление на операции с криптовалути.

Ново глобално проучване, проведено от Visa, показва, че близо 40 процента от притежателите на криптоактиви са готови през следващата година да прехвърлят традиционните си банкови активи към такива, свързани с криптовалутите.

istock
istock

Visa се готви съвсем скоро да пусне и услуга, която да позволи на банковите й партньори да купуват, продават и обслужват криптовалути. Компанията има и картови програми, позволяващи на потребителите им да печелят биткойни при покупки. Предвидена е и възможност клиентите да използват USD Coin, криптовалута, която е пряко свързана към долара, за разплащания.

Как се „копаят“ биткойни

Междувременно шефовете на шест компании за криптовалута се очаква по-късно днес да говорят пред Конгреса на САЩ и да предупредят законодателите да "пипат внимателно", когато решат да налагат нови правила върху дигиталните активи. В противен случай операциите с криптовалути могат да излязат в "нелегалност" или да напуснат САЩ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg