Помощи в криптовалути за войната в Украйна или начин за богатите олигарси да спасят парите си от санкциите. Това е възможно и отчасти вече се случва.

Няма много ясен отговор дали Русия би се обърнала към криптовалутите, става ясно от коментара на Владислав Драмалиев от фондация „Битхоуп“. Според него, заради ограниченията от международната разплащателна система СУИФТ, Русия може да създаде своя криптовалута или да се присъедини към китайския дигитален юан.  

Без забрана за руснаците да ползват криптоборсите

„Това ми е притеснение – да не се възприеме биткойн от „лошия на деня“, казва той.

Трябва да пренасочиш функционирането на цяла държава с размерите на Русия – не говорим за Ел Салвадор – да възприеме криптовалутата, изтъква някои от въпросителните експертът пред БНР.

„Един вид Русия да каже – рублата, която е нашата национална валута, няма вече да я използваме или – тя е второстепенна валута и ще въведем криптовалута.“

istock
istock

Когато става дума за големи разплащания, за големи суми, не съм сигурен, че пазарната капитализация на криптовалутите го позволява, коментира Владислав Драмалиев.

Драмалиев посочи, че „някой от другия край на света може да подпомогне роднина в Украйна чрез биткойни моментално, без да използва банковата система, която, когато започнаха военните действия, спря да функционира“.

Украйна е доста напред в криптовалутите, приели са регулация, посочва още Драмалиев.

13 милиона долара дарения в криптовалута набра Украйна

Държавните служители притежават над 2 милиарда долара в криптовалута, което е феноменално огромно количество. Това, че Украйна започна да възприема криптовалути за дарения, учуди много голяма част от хората.“

В България компанията за дигитални финанси, за която работи Георги Манолов, вече превежда помощи за Украйна в криптовалута.

„Тук няма блокажи. Всичко просто работи. Тя е системата, която продължава по време на конфликт. По същия начин и в Афганистан преди няколко месеца всички банки спряха да работят – ти си имал пари в банката, но вече не можеш да ги достъпиш. Биткойн никога не спира да работиВ такива ситуации биткойн и криптовалутите остават канал за живот, ако щете.“

istock
istock

В кризисни времена хората научават за тази технология и нейните огромни ползи, категоричен е Манолов.

Престъпността с криптовалути удари нов рекорд

„Дългосрочно ефектът ще бъде позитивен – по-голям интерес и осъзнатост за ползите на криптовалутите. Защото се видя, че в такива кризисни моменти, във война, има централизирани структури, които – ти си мислиш, че притежаваш твоите имоти, твоите яхти, твоите футболни отбори и дори апартамент, но в същото време, ако станеш неудобен, дори нищо да не си направил и попаднеш в такава ситуация, не притежаваш нищо от тези неща. както за олигарсите, така и за много бедните хора и в Украйна, и в Русия, които са афектирани много в тази криза и парите им, които са ги имали по банки, всъщност се оказва, че ги нямат.“

Засега статистиката на аналитичната компания показва, че правителството на Киев е получило дарения в криптовалути на обща стойност 60 милиона долара. Според украинския заместник-министър на дигиталната трансформация Алекс Борняков общата сума на дарената криптовалута е близо до 100 милиона долара.

„Всяка каска и жилетка, закупени чрез криптодарения, в момента спасяват живота на украинските войници", е написал наскоро той в Туитър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg