Комисията за финансов надзор предупреди инвеститорите за зачестили случаи на нерегламентирани практики на публично набиране на средства с цел инвестиране в криптофондове, които не са лицензирани или регистрирани от КФН.
 
Предвид факта, че криптовалутите все още не са придобили квалификациите на жизнеспособен клас активи, някои мениджъри на хедж фондове предприемат стъпки, за да използват потенциала на пазара, посочват от комисията.

Според експертите й се наблюдава не само интерес към дигиталните активи, който непрекъснато нараства и навлиза в масовия поток, но и наличие на фондове, фокусирани върху криптовалутите, опериращи без издадени за целта лиценз.

Въпреки че има създаден мит, че криптовалутите осигуряват висока възвръщаемост на инвестициите за инвеститорите, обратното е също толкова вярно, предупреждават от КФН. И допълват, че цените на криптовалутите могат да се покачват и падат неимоверно за кратък период от време и затова не е изненада, че мнозина ги разглеждат като спекулативен актив за инвестиране.

Диверсификацията на инвестиционния портфейл е възможна да бъде приложена, за смекчаване на инвестиционните рискове. КФН напомня за тези рискове, които могат да доведат до загуба на средствата на инвеститорите, които трябва да се взимат предвид и да не се осъществяват сделки със съмнителен характер.

Какво се случва с цените на криптовалутите

От регулаторна гледна точка следва да се има предвид, че повечето възможности за инвестиране в криптовалути са извън обхвата на регулацията на този етап. Преди да инвестирате в хедж фонд или еквивалентен фонд, важно е да проверите дали той се регулира от съответния регулаторен орган. КФН обръща внимание, че хедж фондове, алтернативни инвестиционни фондове и техните еквиваленти трябва да отговарят на определени законови изисквания, включително да бъдат регистрирани или да притежават подходящ лиценз а лицата, които ги управляват нужните знания и опити да предоставят периодични отчети на различни заинтересовани страни, категорични са от комисията.

istock
istock

Какви са рисковете

Волатилност на цените

Цените на цифровите активи са изключително нестабилни и с висока флуктоация

Непрозрачност

Информацията относно пазарните цени на цифровите активи е неофициална, непотвърдена и разпокъсана.

Възможни схеми за измама

Средствата могат да не бъдат влагани в предварително оповестените инструменти

Липса на периодична отчетност

Нелицензираните или нерегистрирани фондове не оповестяват информация

Липса на знания и опит от мениджърите на фондовете

Лицата, предоставящи инвестиционни съвети или такива, управляващи алтернативни инвестиционни фондове
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg