Председателят на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джероум Пауъл заяви, че новите форми на дигитални пари като криптовалути и стейбълкойни представляват риск за американската финансова система и ще са необходими нови правила, за да се защитят потребителите, предаде Асошиейтед прес. 

Пауъл, който говори днес на панела, организиран от Банката за международни разплащания (БМР - BIS), глобална организация на централни банкери, каза също, че новите технологии вероятно ще направят електронните плащания по-евтини и по-бързи. Те обаче могат и да дестабилизират съществуващите финансови институции, добави той. 

Криптовалутите по време на война

Сегашните регулаторни рамки не са били създадени с мисълта за дигиталния свят, отбеляза Пауъл. Стейбълкойните, дигиталната валута на централните банки и по-общо дигиталните финанси ще изискват промени в съществуващите закони и регулации или дори изцяло нови правила и рамки, според него.

Стейбълкойните са вид криптовалута и обикновено са обвързани с долара или със стока като златото. Дигиталните валути на централните банки са дигитална форма на долари или други валути, емитирани от правителствата. УФР проучва дигитални долари, но все още не е взело решение дали да ги емитира. Централната банка на САЩ публикува през януари и проучване за стейбълкойните. 

istock
istock

Пауъл подчерта пред панела някои рискове, които произтичат от растежа на дела на цифровите финанси, включително за потребителите и за по-широката финансова система. 

Американците, които купуват стейбълкойни или криптовалута, може и да не разбират напълно мащаба на потенциалните им загуби или факта, че тези инвестиции обикновено  са лишени от правителствена защита, която е налице при много от традиционните финансови инструменти и услуги, към които са привикнали, отбеляза той. 

Без забрана за руснаците да ползват криптоборсите

УФР се опитва и да разбере как цифровите активи като биткойн могат да повлияят на финансовите пазари, особено при тенденции към понижаване и сривове на пазарите.

Не знаем как някои дигитални продукти ще се "държат" , когато има стрес на пазара, който може да доведе до огромни дестабилизационни потоци, нито пък сме наясно как сътресения на крипто пазарите могат да се разпрострат и към традиционната финансова система, коментира централният банкер.

istock
istock

Пауъл подчерта също, че криптоактивите се използват за незаконни дейности като пране на пари и това трябва да бъде предотвратено, за да могат иновациите, които придават стойност във времето и се ползват с одобрение, да се използват легално.

Централният банкер отбеляза, че УФР отдавна подкрепя отговорните иновации, въпреки че е трудно да се прецени кои от тях ще имат дълготрайно влияние и кои са просто реклама. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg