След около година на биткойна предстои ключово техническо събитие, което може да бъде катализатор за продължително увеличаване на стойността на криптовалутата, пише Си Ен Би Си.
 

През април или май 2024 г. се очаква следващият т. нар. халвинг (halving) на най-популярната криптовалута, макар точната дата засега да е неизвестна.
 
През последните няколко седмици биткойнът поскъпва на фона на очакванията в каква посока ще продължи паричната политика на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, докато същевременно сътресенията в банковия сектор донесоха перспективи за вял икономически растеж и затягане на условията за кредитиране.
 
По-рано тази седмица биткойнът премина прага от 30 000 долара за първи път от лятото на миналата година, а от началото на 2023 г. е повишил стойността си вече с над 80 процента.
 
Поскъпването на биткойна над 30 000 долара във време на банкови фалити и икономическа несигурност предполага, че се сформира "дъното" в цикъла на криптовалутата, посочва Виджай Айяр, вицепрезидент за корпоративно развитие и международни въпроси в криптоборсата "Луно" (Luno). 
 
Това обикновено се случва приблизително година преди халвинга на биткойна, който се очаква около април 2024 г., посочи Айяр в имейл.
 
Какво представлява халвингът на биткойна?
 

Халвинг се случва приблизително на всеки четири години или всеки път, щом към блокчейна бъдат добавени 210 000 "блока". Събитието намалява наполовина възнаграждението, което получават "копачите" на биткойни - участници в системата, които на доброволен принцип чрез специализирано оборудване валидират трансакции в мрежата и създават нови токени. Целта е да се намали броят биткойни, които се вливат на пазара.
 
В момента "копачите" получават 6,25 биткойна за всеки блок, който обработят успешно. Това означава, че компютрите им имат достатъчно изчислителна сила, за да разрешат криптографските "пъзели", които подсигуряват биткойн мрежата и не позволяват тя да бъде компрометирана.
 

istock
istock

След задаващия се халвинг това "възнаграждение" ще бъде намалено до 3,125 биткойна.
 

Привържениците на криптовалутата твърдят, че това може да допринесе за повишаване на цените, тъй като биткойните ще станат по-трудно достъпни.
 
Максималният брой биткойни, които може да съществуват изобщо, е ограничен до 21 милиона. Това е гарантирано чрез механизма на халвинга, при който в определен момент "възнаграждението" за копаене на биткойни в крайна сметка ще стане нулево.

Биткойнът печели от банковия хаос

Предишният халвинг бе на 11 май 2020 г. и в 12-те месеца преди него цената на биткойна скочи с 19 процента - от 7191,36 долара до 8568,88 долара по данни на "СиСидейта" (CCData).
 
Преди халвинга на 9 юли 2016 г. повишението на котировките бе 142 процента спрямо предходните 12 месеца - от 269,14 долара до 651,83 долара.
 
Първият изобщо халвинг се проведе на 28 ноември 2012 г. и при него цената на токена скочи с 384 процента до 12,35 долара от 2,55 долара, припомнят данните на "СиСидейта".
 
Курсът на биткойна след халвинг
 

През месеците след събитието котировките на биткойна обикновено скачат още повече.
 
За 546-е дни след халвинга от 2020 г. стойността на криптовалутата нарасна с 688,31 процента, достигайки рекорден максимум от 67 549,14 долара на 8 ноември 2021 г.
 

istock
istock

За биткойна обаче 2022 г. бе тежка, белязана от краха на водещи компании и проекти - от стейбълкойна terraUSD до криптоплатформата Еф Ти Екс (FTX).
 
Ускоряването на инфлацията доведе до по-високи лихви в САЩ и други големи икономики, заради което инвеститорите се отдръпнаха от биткойна и други рискови активи. В тази среда цената на няколко водещи дигитални валути се сринаха, отстъпвайки от историческите си максимуми.
 
Въпреки поскъпването напоследък биткойнът все още е с над 50 процента под рекордните нива от ноември 2021 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg