Ще зарежете ли големия град, ако ви предложат 1000 евро безусловен месечен доход и ви дадат една стара къща в провинцията? Това прави сега северногерманското градче Лойц. Така то иска да привлече повече млади жители, разказва "Дойче веле".

Аника Хирзекорн предпазливо замазва с глина една пукнатина по фасадата на бъдещия ѝ дом. 35-годишната жена никога не е правила нещо подобно досега. А и никога преди не е живяла в толкова малко градче. Хирзекорн и съпругът ѝ Роландо Гонсалес идната година ще се заселят в Лойц в провинция Мекленбург-Предна Померания. Аника винаги е живяла в Берлин, а мъжът ѝ е от Венецуела, живял е в големи метрополии като Каракас и Мексико-Сити. А сега ги очаква Лойц - градче с едва 3000 жители.

Градските власти предоставят на двамата безплатно една стара къща. Тъй като тя се нуждае от саниране, двойката първо ще трябва да я обнови, преди да се нанесе. Двамата обаче ще получават от града по 1000 евро месечен базов доход. В замяна на това от младото семейство се очаква да обособи в мазето на къщата и във вътрешния двор място, където заедно с други жители на градчето да организират съвместни срещи.

Двамата имат предостатъчно идеи - след пандемията на това място биха могли да се провеждат малки сбирки, да се организират филмови вечери или да се изнасят концерти. Двамата притежават и богата сбирка от комикси и биха могли да отворят малка библиотека с комикси.

Аника, която е завършила история на изкуството и през последните години е организирала множество изложби в Берлин, има намерение да покани различни творци на работа в Лойц. Тя разполага и с оборудване за малка печатница за ситопечат. "Бихме могли да организираме курсове и заедно с останалите жители на Лойц да правим изкуство", казва 35-годишната германка.

istock
istock

Важно е всичко това да е насочено предимно към младите хора в региона. Такова е желанието на Кристин Вит, кметицата на Лойц. Според нея в града са останали твърде малко млади хора. С новия проект тя се надява да събуди любопитството на други млади мъже и жени от региона и да ги привлече към Лойц.

Млади хора търсят имоти извън градовете

А там определено има място за нови жители: само в центъра на града има над 10 изоставени къщи. Повечето собственици живеят надалеч, а къщите все повече западат. "Това не прави добро впечатление, а и създава опасност от срутване, поради което градът е принуден да взима мерки за обезопасяването на старите сгради", казва Вит.

Новата "стара къща" на Аника и Роландо не е в чак толкова лошо състояние, но и тя има нужда от основен ремонт. За него обаче двамата получават и помощ от съседи и други жители на града - това е предвидено в самия проект. Има и друго средство, което ще улесни приспособяването на семейството към живота в Лойц - проектът "Твоята година в Лойц" дава възможност на двамата да поживеят в града пробно в продължение на година, за да видят дали наистина могат да останат там завинаги.

Средствата за проекта идват по линия на конкурса "Град на бъдещето 2030". Лойц премина успешно първата фаза заедно с градове като Улм, Волфсбург и Дрезден и сега е в състояние да реализира идейни проекти. Аника и Роландо ще останат в Лойц една година, а после ще разказват за живота си там. Техният опит може да накара и други млади хора да ги последват.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg