В крайбрежния италиански град Таранто, в южния регион Пулия, предлагат жилища на символична цена от 1 евро.

Консулът по културно наследство на Таранто Франческа Виджиано обяви, че на изкушаващо ниската цена се предлагат общински имоти в старата част на населеното място. Условието за придобиване на имот на тази ниска цена е купувачът да го реновира.

През последните години в Италия редица опустяващи села приложиха примамлив маркетингов трик - продажба на имоти на символична цена, обикновено за едно евро.

Но купувачите трябва да се ангажират за определен срок да реставрират придобитите имоти като проектът за това как ще изглежда сградата трябва да бъде одобрен от съответната община.

Такъв е случаят с оферта в град Самбука в Италия , където дом се предлагаше на цена от 1 евро. Целта на местното управление е да реши проблема с обезлюдяването на региона.

Местността се намира в южната част на остров Сицилия и е наричана "земен рай", но това не е било достатъчно, за да спре много хора да изберат големите градове. Предприетата политика цели да привлечe жители в Самбука.

istock
istock

Има едно условие, обаче. И то е новите собственици да инвестират в имота 15 000 евро. С тази сума трябва да осъществят наложителни ремонти в рамките на три години, тъй като някои изоставени къщи се саморазрушават.

Сега този подход за първи път се предлага в по-голямо населено място. Целта на инициативата в Таранто е сградите да бъдат поддържани и животът да бъде върнат в стария град.

Милионери си търсят вили в Гърция

Първоначално за продажба са обявени 15 сгради в Таранто на цена от едно евро. На по-късен етап повече имоти може да бъдат предложени на същата цена.
 
Южният италиански регион Пулия се слави с кулинарните си деликатеси, каменната архитектура и живописни крайбрежни градчета. Областта обаче е доста бедна, в сравнение с други региони в Италия.
 

istock
istock

Офертите за едно евро са само част от плановете на града за възстановяване. “Имаме голямо пристанище, така че има план за преход във всичко, включително инвестиции.

Това е нов живот за града”, казва Франческа Виджиано. Най-популярната сграда в Таранто е Кастело Арагонезе, масивно укрепление, изградено през 15-и век. Заслужава си да бъде разгледан и храмът на Посейдон, датиращ от 6 век пр. н. е.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg