Илон Мъск се превърна в най-богатия човек в света с нетни активи за около 188 милиарда долара след старта на вчерашната търговия на Уолстрийт.

Рязкото поскъпване на акциите на неговата компания Tesla Inc. изтласка Илон Мъск над собственика на Amazon.com Джеф Безос, който от 2017 година насам беше най-богатия човек, но в момента неговото състояние се оценява на около 186,5 млрд. долара.

След старта на вчерашната американска търговия акциите на Tesla поскъпват с 5,6% към 800 долара за една акция, докато тези на Amazon.com се повишават далеч "по-скромно" с 1,7% към 3194 долара за акция.

Тесла за 25 000 долара на пазара до 3 години

Мъск притежава 20% от Tesla, но също така разполага с опции за допълнителна покупка на акции, които сега се оценяват на 42 млрд. долара.

Към момента Tesla Inc. е шестата на най-голяма компания.

istock
istock

Увеличаването на богатството на Мъск през последната година бележи най-бързото в историята изкачване към върха на списъка на най-богатите хора в света и бележи драматичен финансов обрат за известния предприемач, който само преди 18 месеца беше в заглавията на медиите с бързото изчезване на кешовите наличности и неговите лични залози срещу акциите на Тesla Inc.

Богатството на Мъск надхвърли 100 милиарда долара

Илон Мъск стартира 2020 г. с богатство на стойност около 27 милиарда долара и едва влизаше в топ 50 на най-богатите хора в света.

Драматичният ръст на акциите на Tesla, които се е увеличиха с над 740% през последната година и доведоха до пазарна капитализация от 750 млрд. долара на компанията за електромобили, увеличиха личното богатство на Мъск с над 150 милиарда долара.

istock
istock

През миналия юли Илон Мъск задмина Уорън Бъфет, за да стане седмият най-богат човек на планетата. През ноември 2020 г. пък Мъск задмина и Бил Гейтс, за да стане вторият най-богат човек.

Любопитно е да се отбележи, че само в рамките на последните 12 месеца Илон Мъск е спечелил повече от цялото богатство в размер на около 132 млрд. долара на бивши собственик на Microsoft Бил Гейтс.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg