Инвестиционната компания на милиардера Уорън Бъфет спечели арбитраж в размер на 643 милиона евро, след като стана ясно, че е жертва на измама, съобщава „Financial Standard”.

През февруари 2017 г. „Berkshire Hathaway” е платила 800 милиона евро за придобиването на германския производител на тръби и фитинги от неръждаема стомана „Вилхелм Шулц”.

Милиардерите ли ще спасят света от бедност

Малко по-късно в инвестиционната компания е получен анонимен сигнал, че отчетът на германската фирма е бил фалшифициран.

Започналата от експертите на компанията проверка установила, че Бъфет е закупил не процъфтяващ бизнес, а фирма на границата на банкрута.


Арбитражният съд в Ню Йорк постановил, че фирмата не струва повече от 157 милиона евро и разпореди собствениците на „Вилхелм Шулц” да върнат разликата от 643 милиона евро.

Колко изгубиха милиардерите от срива на петрола

Прокуратурата на Германия предполага, че това не е първият опит за измама от страна на германската компания.

По данни на следствието, във фирмата постоянно са фалшифицирали поръчки и сметки, като 47 търговски сделки са били напълно измислени. Бившите собственици на компанията отхвърлят обвиненията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg