Инвеститорът милиардер Уорън Бъфет заяви в понеделник, че богатите, включително и самият той, не плащат достатъчно данъци.

"Заможните хора определено са по-малко обложени с данък спрямо общото население", заяви пред телевизия CNBC в понеделник председателят на Berkshire Hathaway Inc.

"Светът става по-специализиран и богатите ще стават по-богати", продължи той.

"Въпросът е: "Как се грижите за човек, който е прекрасен гражданин, чийто баща е починал в Нормандия и просто няма пазарни умения? "Мисля, че данъчният кредит за доходи е най-добрият начин за справяне с това."

"Това вероятно означава повече данъци за момчета като мен, и аз съм ок с това", коментира той.

88-годишният Бъфет говори, след като неговият бизнес партньор - 95-годишният Чарли Мънгър, който е и заместник-председател на Berkshire, каза пред CNBC по-рано този месец, че щати като Калифорния и Кънектикът са „глупави“ задето гонят богатите хора.

След възстановяването на контрола над Камарата на представителите на изборите през 2018 г. някои демократи призовават за по-високи данъци за богатите в САЩ.

Сред тях са Александрия Окасио-Кортез, демократ от Ню Йорк, която предложи 70-процентен данък върху доходите над 10 милиона долара, за да преодолее нарастващата разлика в богатството между богатите и бедните.

Припомняме, че по-рано и други от най-богатите предприемачи по света като Бил Гейтс и Ричард Брансън са коментирали темата и са изразявали теза, че данъците за богатите трябва да са по-високи.