Докато повечето от нас трябва да стоят затворени в домове си заради пандемията от коронавирус, то богатите започват да купуват съвременни бункери и се отправят към частни острови, за да се изолират.

Компанията Rising S, която произвежда бункери и бомбени убежища, отбелязва, че търсенето на подобен тип съоръжения е нараснало четири пъти в сравнение с година по-рано, казва изпълнителният ѝ директор Клайд Скот, цитиран от CNBC.
 
Бизнесът на Скот е базиран в САЩ, но той казва, че запитвания има от цял свят. Дори от Хърватия- държава, от която никога не е получавал запитвания. Той каза, че средната цена на моделите, които клиентите харесват е 150 000 долара.
 
От избухването на COVID-19 в края на миналата година повече от 533 000 души по цял свят са се заразили. Лари Хол, собственик на другa фирма производител на бункери, базирана в САЩ, Survival Condo, казва, че също отчита увеличение в запитванията на клиенти вследствие на заразата. 

„Обикновено е доста трудно да накараме клиентите да си закупят подобно съоръжение. Трудно беше да ги накараме да дойдат и да разгледат, а като че ли сега те сами искат“, казва Хол.
 

istock
istock

Той дори споделя за клиент, който е закупил бункер без дори да ходи до магазина на фирмата. И въпреки че запитванията идват от Близкия Изток, Великобритания, Япония и Франция, досега продажбите му са били единствено на американски клиенти.

Сред закупилите бункер дори има лекари и инженери. Цените на тези съоръжения варират от около 500 000 до 2.4 млн. долара и включват закрит басейн, фитнес зала и дори стена за катерене.

Бонус по 100 долара на ден, ако работите в офиса

Други пък предпочитат да заложат на усамотено пространство, но на открито.

Островът Gladden Private, близо до брега на Белиз в Карибите, е особено популярен, защото позволява „пълна изолация“, обяснява Крис Кролов, изпълнителен директор на компанията за отдаване и продажба на частни острови. Служителите на компанията се намират на отделен остров и ако трябва да съобщят нещо на обитателите, сигнализират с червени светлини.

„Това е може би е най-безопасното място на планетата за всеки, който иска да се скрие от този ужасен вирус, тъй като е на 20 мили от континента“, каза Кролов. Цената за една нощувка за двама на този остров е 2950 долара.

istock
istock

Друго популярно място на Карибите е Blue Island на Бахамските острови заради частната му авио писта. По думите на Кролов интерес към този остров имат именно хората, които притежават частни самолети. Парцелът със 700 акра и струва около 70 млн. долара.

Експертът споделя още, че е получил множество обаждания и от хора, които обикалят с яхти буквално опитвайки се да намерят „свободно празно място на Земята“.

Има и хора, които предпочитат да останат в морето, казва изпълнителният директор на Burgess Yachts Джонатан Бекет. По думите му много хора наемат яхта за седмица или две и отплават, за да се поставят под карантина.
 
За изпълнителния директор на FlyEliteJets, компания за частни полети, Кристофър Уилямс-Мартин бизнесът му започва да процъфтява в средата на февруари, когато се появяват първите случаи на коронавиус в Европа.  Уилямс-Мартин заяви, че започва да получава обаждания за полети от най-различни хора включително и бивши посланици.
 
Но едва преди две седмици той каза, че търсенето е ударило своя връх. Тогава той получава около 270 запитвания в рамките на 5 дни. За сравнение преди да избухне епидемията е получавал по 30-тина обаждания за пет дни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg