Очаква се частните лаборатории да започнат да правят бързи тестове за коронавирус в близките дни.
 
Управителят на лабораторията доц. д-р Росен Михайлов, заяви, че през миналата седмица са направени 298 проби, като седем от тях са положителни. Те се били потвърдени и в Националния център по заразни и паразитни болести.
 
"Има желание от страна на хората, но капацитетът ни не е голям. Организацията ни е така, че хората стоят на открито, има разстояние между тях, но желаещите са повече, отколкото можем да поемем", поясни той пред БНР.
 
Доц. Михайлов посочи, че цената на тестването е 120 лева, от които 100 лева са за коронавирус, а 20 лева за грип тип А и тип Б.
 

Той уточни още, че с бързите тестове все още няма достатъчно опит, а цените им варират от 3 до 60 лева.
 

istock
istock

"Бързият тест може да отсее повечето хора, да стане по-бързо, но положителните проби трябва отново да се повторят с PCR. Тестовете са различни. С едни се мери антиген, с едни се мери антитяло.

За мен по-добрите са тези, които мерят антиген - секрет или кръв. Тестът, който сме взели, бързия, той също трябва да се прави в лаборатория, защото има машинка, на която се отчита", обясни доц. Михайлов.

Как да разпознаем коронавируса

Според него всеки, който е притеснен, има право да си провери състоянието на организма си.
 
"Хубаво е хората, които се връщат от чужбина, особено от рисковите страни, да минат поне на бърз тест. Хора с проявена клинична картина не съветвам да идват да си правят изследване", допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg