Facebook и Instagram също ще прибегнат до масови уволнения. Това твърди „Уол стрийт джърнъл”, като пише, че съкращенията започват още тази седмица.
 
Преди няколко дни новият собственик на Twitter извести половината служители, че са уволнени. В компанията Meta, която притежава Facebook и Instagram съкращенията няма да са толкова драстични, но ще бъдат значителни.

Към 30 септември Meta разполагаше с над 87 000 служители по целия свят. Но резултатите й от последното тримесечие бяха разочароващи и тогава шефът на компанията Марк Зукърбърг спомена, че персоналът й няма да бъде увеличаван до края на 2023 г. и дори намекна, че той ще бъде намален леко.

Икономическите експерти очакват двете социални мрежи да имат слабо тримесечие. Причините са конкуренцията на TikTok, новите правила за защита на личните данни, налагани от Apple и големите разходи за идеята на собственика Марк Зукърбърг за изграждането на виртуална реалност.

Междувременно „Блумбърг“ съобщи, че след като съкрати почти половината от персонала на Туитър в петък, милиардерът Илон Мъск закупил компанията за 44 милиарда долара, сега се е свързал с десетки от отстранените служители с молба да се върнат обратно на работа.

В кои държави е най-добре да работите дистанционно

Някои от хората, приканени да се върнат на работа, са били отстранени погрешка, според двама души започнати със случващото се в компанията. Други са били отстранени, преди ръководството да си даде сметка, че тяхната работа и опит могат да бъдат нужни за изграждането на нови продукти, услуги и иновации, които Мъск обмислял.
 

istock
istock

Новият собственик отстрани от работа близо 3700 души миналата седмица, адресирайки им имейл. Много от тези хора са установили, че са се оказали без работа, след като достъпът им до системите на Туитър са били внезапно прекъснати.

Целта на това отстраняване била да се  компенсират разходите по закупуване на компанията и да се оздравят финансите й. Но фактът, че някои служители сега били помолени да се върнат на работа, показва колко хаотично и прибързано е било отстраняването им.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg