Предприемачът Илон Мъск, ръководител на американските компании Tesla и SpaceX, възнамерява да плати данъци в размер на над 11 млрд. долара тази година, написа самият той на страницата си в Twitter.

„За тези, които се чудят: тази година ще платя над 11 милиарда долара данъци", пише предприемачът.

По-рано тази година публикация на портала ProPublica с данни за размера на данъка върху доходите, платен от американските милиардери, доведе до призиви за въвеждане на данък „богатство” и беше обект на разследване от страна на Службата за вътрешни приходи на САЩ.

Богатството на милиардерите нарасна заради пандемията

Порталът, известен със своите журналистически разследвания, твърди, че данъкът върху доходите, платен от най-богатите американци между 2014 и 2018 г., е бил само няколко процента от общия ръст на богатството им.


Състоянието на Мъск се е увеличило с 13,9 млрд. долара за пет години, като приходите му са достигнали 1,52 млрд. долара, а данъкът върху доходите - 455 млн. долара.

Мъск е платил 3,27% данък върху сумата, с която е нараснало състоянието му. Въпреки че няма правни претенции към милиардера, публикуването на тази информация предизвика широк обществен отзвук в САЩ.
 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg