Германия е най-добрата държава за дистанционна работа според Global Remote Work Index от NordLayer. Следват Дания, САЩ, Испания, Литва, Холандия, Швеция, Естония, Сингапур и Франция. Докладът оценява общо 66 държави.

България не се представя добре като заема 44-то място в класацията. Страната ни се класира сравнително високо по икономически и социални условия, но изпитва по-високи рискове за киберсигурността в сравнение с други страни с подобни икономически и социални условия.

Глобалният индекс за дистанционна работа разкрива привлекателността на държавите за дистанционна работа чрез оценка на различни аспекти, като киберсигурност, цифрова инфраструктура, икономически и социални условия и справяне с Covid-19

Европейските страни заемат 8 от първите 10 места в класацията. Силни конкуренти от Азия и Америка са Сингапур, Южна Корея, Канада и Япония. Словакия и Литва водят в класацията за киберсигурност, докато Южна Корея и Сингапур изпреварват в класацията за цифрова и физическа инфраструктура. Южна Корея има най-бързия интернет, докато в Израел е най-достъпният.

Индексът е съставен чрез оценка и сравняване на страните с помощта на четири измерения на индекса. Заедно те комбинират различни подробни атрибути (или под-измерения), които помагат да се оцени общата привлекателност на дистанционната работа:
 
1. Киберсигурност — инфраструктура, отговор и правни мерки.
 
2. Икономически и социални условия — безопасност, туристическа привлекателност, владеене на английски език, разходи за живот и здравеопазване.
 
3. Цифрова и физическа инфраструктура — качество на интернет, достъпност, електронна инфраструктура, електронно правителство, физическа инфраструктура и пространства за съвместна работа.
 
4. Отговор на COVID-19 — ваксинация и нива на отговор.
 

istock
istock

Категорията за киберсигурност е доминирана от малките държави от ЕС
 
Държавите се представят различно във всяка категория. Категорията за киберсигурност е доминирана от по-малки европейски държави, като Словакия, балтийските държави Литва и Естония и Гърция. Държавите-членки на ЕС заеха първите 18 места по киберсигурност.

Достъпността изисква компромис с безопасността
 

Канада, Обединеното кралство, Португалия, САЩ и Германия съответно са петте най-благоприятни страни за дистанционна работа по отношение на икономическите и социални условия. Нивата на богатство на държавите обаче не гарантират кибербезопасност. Въпреки че страни като България, Малта, Нова Зеландия и ОАЕ се класират сравнително високо по икономически и социални условия, те изпитват по-високи рискове за киберсигурността в сравнение с други страни с подобни икономически и социални условия.
Индексът показва, че отдалечените работници, желаещи да намерят по-евтино място за преместване, ще трябва да направят компромис с аспекти като обща безопасност или нивото на английски език, който се говори в страната.
 
Южна Корея и Сингапур са лесни за намиране цифрово и физически

Достъпността и качеството на интернет са задължителни, за да може човек да работи без притеснение. Следователно показателят за цифровата и физическата инфраструктура беше много важен при съставянето на индекса. Според този показател Южна Корея и Сингапур са на върха, следвани от Обединените арабски емирства, Дания и Швейцария.
Дистанционна работа — нарастваща тенденция навсякъде
 
Дистанционната работа е предмет на дискусия от известно време, като компании като Airbnb обявиха пълна дистанционна работа, но работодатели като Илон Мъск смятат дистанционната работа за „непродуктивна“.
 

istock
istock

„Въпреки това тенденцията е ясна – от началото на COVID-19 дистанционната или хибридна работа стана неизбежна дори в онези компании, които преди това са проповядвали важността на взаимодействията лице в лице“, казва Юта Гуринавичуте, главен технологичен директор в NordLayer.
 
„Ето защо NordLayer извърши този подробен анализ и реши да публикува Global Remote Work Index. Взехме предвид всички основни параметри, на които държавите трябва да отговарят, докато проучвахме кои са най-добрите страни за отдалечена работа, като внимателно оценихме набор от данни. Глобалният индекс за дистанционна работа поставя акцент върху безопасността и надеждността както на физическата, така и на цифровата среда. Той също така обърна специално внимание на киберсигурността. В това отношение това е отличен ресурс за отдалечени служители, които желаят да се преместят или да работят в държава, различна от тази на текущото им пребиваване.“, допълва той.

Нарастват предложенията за дистанционна работа

Как да работим безопасно дистанционно
 
За тези, които избират да работят дистанционно, Гуринавичуте предлага да запомнят някои практически съвети за запазване на сигурността – дори ако страната е високо в класацията за киберсигурност:
 
Използвайте отделно устройство и акаунти за работа. За да избегнете създаването на рискове за ИТ инфраструктурата на вашата компания, най-добре е да държите вашите лични и професионални устройства отделно. Същото важи и за потребителските акаунти. Лаптопите, издадени от вашия работодател, трябва да съдържат инструменти за сигурност, необходими за защита. Уверете се, че целият ви софтуер е актуален, за да не пропуснете важни надстройки за сигурност. Ако имате само едно устройство както за лични, така и за работни цели, помислете за разделяне на твърдия му диск.
    
Пазете домашната си мрежа защитена. Уверете се, че вашият рутер е защитен с парола и използвате надеждна VPN (виртуална частна мрежа), за да защитите вашата интернет връзка. VPN значително намалява способността на външни лица да прихващат вашите данни и да се насочват към това, което правите онлайн. Ако вашата компания не използва бизнес VPN, винаги можете да се абонирате за удобно решение за индивидуална употреба.
    

istock
istock

Преосмислете паролите си. Според проучване на NordPass най-популярната парола в САЩ е „123456“. Това е изключително опасен навик. Никога не използвайте повторно паролите си. Вместо това създайте сложна и уникална парола за всеки акаунт. Ако вашият служебен или личен акаунт бъде компрометиран при нарушение на сигурността на данните, ще трябва да промените само една парола. По този начин всичките ви други акаунти ще останат защитени от опити за пълнене на идентификационни данни. За да съхранявате безопасно този огромен брой пароли, започнете да използвате мениджър на пароли.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg