Бизнесът ще търси контакти с финансовия министър относно повишаването на максималния осигурителен праг на 3 400 лева, заложено в проекта за държавен бюджет за тази година. Това съобщи пред БНР Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии.
 
Той поясни, че в рамките на проведените досега разговори с представители на управляващата коалиция е имало уверения, че „максималният осигурителен доход няма да се увеличава до средата на годината, през който период ще бъде търсена комуникация с асоциации от сектора, за да се уточни по какъв начин в бъдеще ще се случват тези промени“.
 
„В момента притеснението е свързано с това, че сме февруари и компаниите отдавна са си направили бюджетите, за разлика от държавата“, коментира Илия Кръстев в предаването „Преди всички“.
 
„Бюджетите ще се преструктурират и това едва ли ще фалира компании в България. Въпросът е какви сигнали даваме по отношение на развитието на екосистемата в България и как искаме да привличаме чуждестранни инвеститори оттук нататък.“
 
Глобалният бизнес се променя в контекста на Covid и липсата на прогнозируемост дава лоши сигнали за планирането на инвестициите, отбеляза Кръстев.
 
Законодателството, което регулира работата от вкъщи, е доста архаично, заяви Илия Кръстев и критикува заявките да се проверява трудът, полаган от разстояние.

Нарушават ли се правата на работещите от вкъщи

На последните три правителства от бизнеса са предлагали промени в регламентите, които касаят дистанционния труд, „тъй като те в момента са абсолютно неадекватни на ситуацията“, уточни той.

istock
istock

„Вместо да правим промени в тези регламенти и законодателството, ние започваме да правим проверки на компаниите, които успяха да задържат хората си, даже да ги увеличат, да запазят заетостта в България.“

Същевременно в Румъния са приети визи за дигитални номади, чрез които искат да привлекат хора, които работят от всякакви локации, стана ясно от думите на Кръстев.
 
„И да позиционират Румъния като локация, която привлича както такива хора, така и такива инвестиции.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg