"Когато работим от разстояние, има работодатели, които поемат част от сметката на ток. След като домът ти е офис, винаги се води трудова злополука. Инспекцията по труда идва и проверява всички обективни обстоятелства. Ще се проверява дали столовете отговарят на изискванията, дали осветлението е добро. По думите му всеки работещ от вкъщи, има същите права, както когато работи в офис. Инспекцията по труда обаче няма капацитет да проверява по домовете".

Това заяви пред NOVANEWS Тодор Капитанов, експерт в сферата на трудовото право и национален секретар на КНСБ.

Нарушават ли се правата на работещите от вкъщи

Капитанов посочи, че хоум офисът често води до размиване на работното време. "В дома ви може да се влезе само с ваше предварително съгласие. Когато е по инициатива на някой друг, можете да откажете поради обективни обстоятелства", подчерта той.

Според Валентин Кръстев, управител на компания за човешки ресурси, задължително трябва да има нова уредба, която да следи работата от вкъщи.

istock
istock

"Ако тя е разписана в договора, защо не? Упоменатото в договора работно място трябва да може да бъде посетено от органите", смята той.  И допълва, че фирмата му има по две проверки месечно.

Обявите за работа от вкъщи са повече от 10%

"Много често от Инспекцията по труда работят по кампании - както в момента за работа от вкъщи. Би трябвало да се осъществи, при желание от компаниите и от служителите. Не може да се обхване 100%, но такава компании биха повишили качеството на работа".

По думите му над 50% от служителите предпочитат работа от вкъщи. А относно работното време, Кръстев коментира, че не бива да се удължава заради факта, че е хоум офис.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg