Има сектори, в които „хоум офисът“ не само е възможен, но работодатели осигуряват пакет от обзавеждане за работен кът в дома на служителя. Типичен пример е ИТ-секторът.

Тази сфера все още няма пренасищане с кадри. Дори има хора, които в един момент решават и сменят работата си и навлизат в информационните технологии.

Това обясни пред Радио София Християн Петров от Jobtiger.

Все по-популярна става и хибридната форма на работа, при която се редува дейността от вкъщи и на служебното място.

Хоум офисът вече не се смята за социална придобивка, а е изискване

„За работодателя е важно служителят да прави нужното за постигане целите на организацията. Но за работещите също е полезно и здравословно да виждат и общуват с колегите си лично“, отбеляза Петров.

Той допълни, че преди пандемията много работодатели са били скептични при запитване на кандидати за работа „хоум офис“. Съвестният служител обаче би работил и извънредно, ако трябва да извърши определен обем работа. И това вече се разбира и от работодатели, които заради Covid-19 бяха принудени да позволят работа от вкъщи.

istock
istock

Важно е да пристъпваме към работа си с положителни мисли не заради придобивките, да изпитваме удовлетворение от това, което правим или ни предстои, подчерта Християн Петров.

Работещите у нас от вкъщи са най-малко спрямо ЕС

Той беше категоричен, че опитът от последната година показва, че там, където е възможна работа от вкъщи, производителността е дори по-голяма, отколкото на служебното място. И това донякъде се дължи на чувството за свобода и получено доверие.

Много работодатели вече внесоха нов критерий при търсене на работа. В момента на jobtiger.bg около 11% от обявите са за изцяло дистанционна работа или хибридна.

Засега няма данни за разлика в заплащането според начина на изпълнение на служебните задачи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg