Всяка десета обява през юли е била с опция за работа от вкъщи или дистанционно.  Въпреки че повечето компании отвориха отново своите офиси, опцията за работа от вкъщи стана един от водещите фактори при избиране на работно място. Това показват данни на платформа за търсене на работа.

През юли новите предложения, публикувани във водещите сайтове за търсене и предлагане на работа у нас, са спаднали със 7% спрямо юни. 
Така, общият  брой на обявите от миналия месец е почти 47 000.  На годишна база те са се увеличили със 70% (спрямо юли 2020 г.).

Търсене на кадри по сектори
 

Лятото е време за отпуски и ваканции, така че не е учудващо, че спад в търсенето на нови кадри е отчетен през юли в почти всички сектори, с изключение на „ИТ“, при който има 9% ръст на обявите. 

С най-висок спад са предложенията в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-20%), следван от „Логистика и транспорт“ (-14%) и „Маркетинг и реклама“ (-13%). 

istock
istock

При останалите сектори спадът е, както следва: „Строителство“ (-9,1%), „Производство“ (-8,7%), „Търговия и продажби“ (-8,6%), „Здравеопазване и фармация“ (-8%), „Административни дейности“ (-6%) и „Счетоводство, одит, финанси“ (-4%).

Дефицитът на кадри ще вдигне заплатите с до 20%

Дяловото разпределение по сектори остава непроменено и през юли. Секторите „Търговия и продажби“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ заемат челните позиции, съответно с 22% и 17% дял от общия брой обяви. 

След тях са секторите „Производство“ (14%), „ИТ“ (13%), „Логистика и транспорт“ (10%), „Административни дейности“ (9%), „Строителство“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4%), „Здравеопазване и фармация“ (3,1%), „Маркетинг и реклама“ (2,7%) и „Изкуство“ (1%).

istock
istock

Предлагане по градове

Делът на обявите за работа в София е леко нараснал спрямо юни и възлиза на 43% от общия брой.  Дяловото разпределение на предложенията за останалите водещи областни градове е, както следва: Пловдив (10%), Варна (9%), Бургас (4%), Русе (2,8%) и Стара Загора (2,5%). Заедно, те съставляват 71% от всички предложения в страната. 
 
Броят на обявите в тези градове обаче е намалял с 6%, като във всеки един от тези градове спадът е, както следва: София (-6%), Пловдив (-5%), Варна (-9%), Бургас (-7%), Русе (-8%) и Стара Загора (-3%). 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg