Работата от разстояние или все по-популярното определение „хоум офис“ се очертава като все по-предпочитан модел от различни по големина и сфера на дейност компании.

Прочуване на Adecco Group в Западна Европа показва, че броят на обявите за работа, в които се споменават възможности за отдалечена работа, се е увеличил със 126% за периода между май 2020 г. и април 2021 г. в сравнение с предходната година.

Схващането за работа от разстояние еволюира у много работодатели, включително и в България.

Работещите у нас от вкъщи са най-малко спрямо ЕС

„Убедихме се, че това е не само възможно, но донякъде и препоръчително, работа от вкъщи или от друго място дори помага на бизнеса и дейностите, които трябва да се извършат“, каза пред Радио София от Поморие Гергана Иванова – управляващ партньор на „The Smarts“.

Тя изрази мнението, че работа от отдалечено, но вдъхновяващо място (защо не край морето) ще стане тенденция. В комуникационната сфера е особено важно човек да се зарежда, за да бъде по-креативен. Но всъщност това се отнася за много сфери на дейност.

istock
istock

Не е невъзможно работодателите да отговорят на предизвикателството да намерят подобно вдъхновяващо място, където да се пренесе (част от) офиса, допълни Иванова.

Служителите не искат да се връщат в офиса

Тя не пропусна да отбележи, че в законодателството съществуват пропуски за подобни опции на работа, но това трябва и може да се поправи, имайки предвид пандемичните месеци, които преживяваме. От Съвета на жените в бизнеса дори са изготвили предложения, които биха помогнали на законотворците.

Последната година очерта доста големи промени в пазара на труда, отбеляза пред Радио София Диляна Йорданова - HR, ръководител екип „Привличане на таланти“ в Telus International Bulgaria.

„Доскоро водещ мотив за преместване беше желанието за развитие, сега все повече кандидатите проучват възможността в съответната компания да се работи дистанционно“, отбеляза Йорданова.

istock
istock

„Ако доскоро това се смяташе за социална придобивка, сега вече е изискване и работодателите е добре да го имат предвид.“

Не е случаен фактът, че някои компании позволиха на служителите си да останат и да работят от вкъщи, дори и след смекчаване на мерките. Според Йорданова, която е сред Топ 100 HR професионалистите в България, според Career Show Index, това показва доверие и действа мотивиращо, въпреки че контролът не е лесен. Covid-19 ни принуди да бъдем по-гъвкави, каза още Диляна Йорданова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg