Необходими са промени, които да защитават работещите от вкъщи - трябва да се уреди законодателно правото на изключване на работника след края на работния ден, да има промени, свързани с гарантиране на безопасността при работа, както и да се гарантира, че работодателите плащат разходите за работа от дома, което в момента не се случва.

Това каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция, на която беше представен доклад на синдиката за нарушение на трудовите права. Експертите обръщат внимание в доклада и на хоум офиса по време на пандемията.
 
По думите на лидера на КНСБ много от промените могат да се случат през колективното трудово договаряне, но за правото на изключване е необходимо законодателно уреждане. Това вече се е случило в Германия и Франция.
 
Димитров предупреди, че склонността за самоексплоатация на работещите от вкъщи е налична, наблюдават се и депресивни състояния.
 
От КНСБ смятат, че в колективните трудови договори могат да се заложат и компенсаторни механизми под формата на допълнителни почивки и отпуски за хората, които работят допълнително от вкъщи.
 

istock
istock

Общо 1572 сигнала, свързани с нарушаване на трудови права, са подадени през 2020 година в КНСБ. Те са част от данните, разгледани и анализирани в шестия годишен доклад за нарушения на трудовото законодателство, изготвен от конфедерацията. Сигналите са показателни за основните форми на погазване на синдикалните права на работещите.

Как се прилага работата от вкъщи у нас

При сигналите за нарушения, подадени към КНСБ през 2020 г., най-голям дял имат сигналите за нарушения, свързани с неизплащането на работни заплати - 25 на сто, следвани от сигнали, свързани с работното време, почивките и отпуските - 24,7 на сто, за неспазване на осигурителните права - 19,3 процента, за колективното трудово договаряне - 14,7 на сто и др.
 
Продължава да е голям процентът на нарушенията, свързани със сумираното изчисляване на работното време.
 

istock
istock

По думите на Пламен Димитров през последните пет години по информацията от ГИТ се отчита намаление на нарушенията на трудовото законодателство, но според синдикалистите самите проверки също намаляват. Затова от КНСБ искат разширяване на капацитета на ГИТ, повече трудови инспектори, както и да се обръща внимание на нарушение основни синдикални права - на сдружаване, на колективно трудово договаряне и др.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg