През юни, обявите за работа у нас бележат спад, в сравнение с първите месеци от годината, когато ръстът им е бил значителен. Това каза в студиото на Радио София Християн Петков, оперативен мениджър в една от големите HR компании у нас.

„През юни, когато този брой малко намалява - в момента общият брой е около 52 000 обяви на пазара, общият брой е доста над нивото преди пандемията, т.е. в момента имаме здравословен пазар на труда, с богато предлагане“, добави Петков.

Спад на обявите за работа в края на юни

По думите му, от години се говори за недостиг на работна ръка, както на нашия, така и на европейския пазар на труда. Това кара част от работодателите да разширяват изискванията си към бъдещите служители. Наблюдава се промяна във възнагражденията, модела и нивото на заплащане, каза още Християн Петков.

istock
istock

IT секторът е с най-добри възнаграждения. Редица други сектори се опитват, до известна степен, да бъдат конкурентни на пазара на труда и да преразгледат своите възнаграждения. В ситуация на инфлация, редица работодатели изявиха желания да актуализират възнагражденията с около 10-15%“.

Християн Петков добави, че до голяма степен служителите диктуват пазара на труда. Нарастват и предложенията за дистанционна работа, с около 2-3% месечно. В момента на пазара на труда има около 5500-6000 предложения за онлайн работа, каза HR експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg