За пръв път тази година в края на юни се отчита спад от 8 на сто на обявите за работа във водещите сайтове в страната. Това показва ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт "Джобтайгър" (JobTiger).

От началото на годината броят на обявите постоянно нарастваше, но през изминалия месец отчитаме близо 5000 предложения по-малко спрямо месец май, съобщиха от компанията. 

Според експертите обаче това не е повод за притеснения, защото се намираме във ваканционните летни месеци, в които предлагането и търсенето на работа традиционно са в по-малки обеми. 

Кога най-бързо може да намерите работа

Броят на активните предложения в края на месец юни е малко над 52 000 и са с 4 на сто повече от същия период през 2021 г. 

Спад на обявите се наблюдава в почти всички сектори. Изключение правят "Здравеопазване и фармация" и "Строителство", в които обявите са се увеличили съответно с 16 на сто и 2 на сто.

Основна причина за по-големия брой обяви в здравния сектор е наличието на предложения за медицински персонал за позиции в чужбина. 

istock
istock

След постоянния ръст на предложенията през последните 4 месеца в сектора "Хотелиерство и ресторантьорство", през юни те започват да намаляват. Това е секторът с най-голям спад на обявите от цели 22 на сто, след него се нарежда секторът "Търговия и продажби" със спад от 11 на сто, отчитат още от компанията. 

Двуцифрен ръст на обявите за работа в хотели и ресторанти

По-малък брой обяви има и в секторите "Маркетинг и реклама" (-9 на сто), "Счетоводство, одит, финанси" (-8,7 на сто), ИТ (-6 на сто), "Административни и обслужващи дейности" (3,2 на сто), "Логистика и транспорт" (-3 на сто) и "Производство" (-0,5 на сто).

Дялово разпределение

В дяловото разпределение на обявите на първо място е секторът "Търговия и продажби" с 21 процента дял, следван от секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" (17 на сто), "Производство" (15 на сто), ИТ (13 на сто).

След тях се нареждат секторите "Административни и обслужващи дейности" (10 на сто), "Логистика и транспорт" (9 на сто), "Строителство" (5 на сто), "Счетоводство, одит, финанси" (4,4 на сто), "Здравеопазване и фармация" (3,9 на сто), "Маркетинг и реклама" (3 на сто) и "Изкуство" (1 на сто).

istock
istock

Работа от вкъщи

Според анализа броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа в края на месец юни са намалели с 8 на сто спрямо месец май. Те са малко над 5500 за страната или 12,4 на сто от общия брой обяви.

Половината от тези предложения (50 на сто) са в секторa "ИТ", следвани от "Административни и обслужващи дейности" (15 на сто), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (14 на сто) и "Търговия и продажби" (4 на сто).

Предлагане по градове

Броят на обявите във водещите областни градове също е намалял с 8 на сто през месец юни. Спад на обявите има във всеки областен град: София (-6 на сто), Пловдив (-9 на сто), Варна (-9 на сто), Бургас (-15 на сто), Русе (-6 на сто) и Стара Загора (-11 на сто).

В кои сектори търсят да наемат хора

Като дялово разпределение предложенията във водещите областни градове заемат 72 на сто от всички обяви. Разпределението във всеки от тези градове е както следва: София (44 на сто), Пловдив (10 на сто), Варна (9 на сто), Бургас (4 на сто), Русе (3 на сто) и Стара Загора (2 на сто).

Обяви, подходящи за бежанци

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци през юни е малко над 2900 (7 на сто дял от всички обяви), като броят им е с 8 на сто по-малко от предходния месец. Една трета от тези предложения са в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" (30 на сто), като преобладават и в секторите "Търговия и продажби" (18 на сто), "Производство" (15 на сто) и "ИТ" (13 на сто).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg